Davor Puklavec/PIXSELL

MILAN KUJUNDŽIĆ “Dopunsko osiguranje neće poskupiti u ovom trenutku”

Novi ministar zdravlja Milan Kujundžić večeras je u emisiji ‘RTL Danas’ potvrdio kako dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti, te kako će se uštede u zdravstvu pokušati postići kroz javne nabave.

Na početku emisije Kujundžić je rekao kako je hrvatsko zdravstvo među najboljima u svijetu. “Jednako kao i u drugim djelatnostima, jedan dio ljudi radi manje. Naravno, treba imati uvid i kontrolu u sve. Slikovito rečeno, trebamo popraviti i raditi više svi zajedno”, kazao je.

Najmanje što može učiniti, kaže, je ispričati se Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika zbog izjava da 50 posto liječnika u Hrvatskoj nedovoljno radi. Naglasio je da je ljudski ispričati se.

“Svatko može poslovati racionalnije – s boljom izvršenošću posla i s uštedama koje se moraju tražiti. Nove uštede bi trebale biti u javnoj nabavi”, istaknuo je Kujundžić dodajući: “Ako možemo jeftinije dobiti lijekove i medicinski materijal javnom nabavom, moramo pokušati”.

O listama čekanja kaže da postoje svuda u svijetu, te da vjeruje da će se s boljom suradnjom primarne zdravstvene zaštite i bolničke zaštite te liste čekanja smanjiti. “Obveza ravnatelja i šefova klinika bit će zadaća popraviti stanje da se ne troše previše resursi”, kazao je ministar.

Naglasio je i kako nitko iz Vlade nije imao ‘ni primisli’ o privatizaciji zdravstva. “Trebamo sačuvati zdravstvo dostupno svim građanima, u kojem ćemo svi participirati u granicama mogućnosti. Dopunsko osiguranje neće poskupiti u ovom trenutku”, najavio je Kujundžić.

Na pitanje je li za zabranu pobačaja, Kujundžić kaže kako se zabranom ne bi riješio problem. “Začeto dijete i majka tog djeteta trebaju imati sigurnost da će Hrvatska preuzeti odgovornost, da majka ne strahuje za mlijeko, pelene, školu i sutra posao”, objasnio je ministar dodajući kako je demografija najvažnije političko pitanje aktualne vlasti.

Komentiraj