Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan pozvao je vladu španjolskog premijera Mariana Rajoya na dijalog s vlastima  u Kataloniji s kojom je u prijeporu zbog separatističkih tenedencija kako bi dokazala svoju “demokratičnost”, u neobičnoj otvorenoj polemici sa  španjolskim veleposlanikom u Ljubljani.

“Nakon regionalnih izbora u Kataloniji vlada Mariana Rajoya ima sjajnu priliku da dokaže i potvrdi svoju demokratičnost, ali ne policijskim nasiljem i kriminaliziranjem političkih protivnika, zatvorima i sudovima nego dijalogom”, napisao je Kučan u pismu španjolskom veleposlaniku Joseju Luisu de la Peni, što su ga objavili mediji.
Veleposlanik je prvog slovenskog predsjednika kritizirao nakon što je Kučan nedavno na jednoj tribini u Ljubljani pred reginalne izbore u Kataloniji posumnjao da će oni biti pošteni u atmosferi u kojoj su neki predstavnici prijašnje regionalne vlade zatvoreni, u egzilu ili se protiv njih provode sudski postupci, ocijenivši da takav Kučanov angažman ugrožava bilateralne odnose Madrida i Ljubljane.
Kučanu je tada zamjerio da “jednostrano simpatizira s katalonskim indenpendentizmom” umjesto da se tom problemu pokuša približiti na “intelektualno pošten i objektivan način”.
Na Kučanove sumnje u demokratičnost organizacije nedavnih regionalnih izbora u Kataloniji, de la Pena je kazao da su takve tvrdnje uvrjedljive i govore o nepoznavanju španjolskog ustava, no Kučan je u nastavku polemike u pismu veleposlaniku naveo da demokratičnost treba uvijek iznova dokazivati.
“Nijedna država nema stalnu licenciju za demokratičnost, nju treba uvijek iznova dokazivati, u svakoj situaciji koju donosi razvoj”, napisao je Kučan u pismu španjolskom veleposlaniku.

Komentiraj