Saša Zinaja

Milan Bandić mimo Skupštine dijelio novac kazalištu Komedija

Zagrebački gradonačelnik na netransparentan način dodijelio je gradski novac kazalištu Komedija. Osim što je Komedija, unatoč velikom dugu, za svoj program, a ne za sanaciju dobila sedam milijuna kuna više, ta odluka donesena je Aktom gradonačelnika

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na netransparentan način dodijelio je gradski novac kazalištu Komedija, neslužbeno saznaje Nacional. Ne samo da je Komedija, unatoč velikom dugu, za svoj program, a ne za sanaciju, dobila sedam milijuna kuna više u iduće dvije godine, nego je ta odluka o financiranju donesena mimo Gradske skupštine. Donio ju je Bandić Aktom gradonačelnika od 25. travnja, koji je javno dostupan dokument. Bez obzira na razloge donošenja takve odluke, Bandićev potez ulijeva nepovjerenje i sumnju u netransparentno trošenje javnog novca.

A u pitanju nije mali novac, posebno ako se zna da se na sve načine pokušava štedjeti na svim razinama. Ipak, u slučaju Komedije gradonačelnik Bandić odlučio je biti “široke ruke” i tom kazalištu dati puno više nego što je itko očekivao. Iako je najveći gubitaš među kazališnim ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba, Gradsko kazalište Komedija od Grada će za iduće dvije godine dobiti čak sedam milijuna kuna više u odnosu na 2014. i 2015., i to za programska sredstva. O dugu koji, prema nekim procjenama, s kamatama iznosi i pet milijuna kuna, ne govori se ništa, barem ne u ovom dokumentu koji se dugo iščekivao. Bez osnovnog programskog i financijskog okvira Komedije za četverogodišnje razdoblje od 2017. do 2020., nije se mogao ni raspisati natječaj za novog ravnatelja tog kazališta, nakon što je zagrebačka Gradska skupština u ožujku smijenila Niku Pavlovića koji je bio ravnatelj dugih 27 godina.

S OBZIROM NA TO DA JE PAVLOVIĆ smijenjen 22. ožujka, na mjesto v.d. ravnatelja postavljen je glumac Adam Končić, i to nakon političkog inženjeringa HDZ-a koji je svoje glasove za Pavlovićevu smjenu uvjetovao postavljanjem upravo tog njihova kandidata, o čemu je Nacional pisao. HDZ je uvjetovao imenovanje Končića za v.d. ravnatelja Komedije “u zamjenu” za svih deset glasova zastupnika njihova kluba HDZ, HSP AS i BUZ za razrješenje bivšeg ravnatelja Pavlovića.

Do izbora za novog ravnatelja Komedije došlo je zato što je Pavlović razriješen dužnosti nakon što je Kazališno vijeće tog kazališta, na čijem čelu je Ivica Prlender, većinom glasova odlučilo da je smjena opravdana zbog velikog duga koji se “vuče” već godinama. Ali s obzirom na to da Klub gradskih zastupnika liste grupe birača nositelja Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ima 16 zastupnika, pa nijednu odluku ne može sprovesti bez suradnje s većim klubom, i za tu odluku trebao je suglasnost barem još jednog većeg kluba. U ovom slučaju zastupnički klub HDZ-a i partnera svoju je podršku za razrješenje Pavlovića uvjetovao izborom “svog” kandidata za v.d. ravnatelja.

Končić je na mjestu v.d. ravnatelja mogao biti 30 dana od dana smjenjivanja bivšeg ravnatelja, dakle do 22. travnja, kad je Kazališno vijeće na čelu s Prlenderom trebalo raspisati natječaj za ravnatelja. Ali natječaj se nije mogao raspisati na vrijeme upravo zato što nije postojao prvi uvjet za raspisivanje – osnovni programski i financijski okvir koji donosi Grad. Stoga je natječaj za ravnatelja raspisan 4. svibnja i traje do 4. lipnja, kad će Kazališno vijeće nakon pregledane dokumentacije i programa za četverogodišnje razdoblje ispitati sve kandidate koji se prijave i predložiti jednog Gradskoj skupštini. Trenutačno se nitko nije prijavio, ali se očekuju kandidature Končića i glumca Damira Lončara, koji su to za Nacional ranije potvrdili.

  • PREMA PROGRAMSKOM i financijskom okviru od 2017. do 2020. ne navodi se kako će se dug sanirati i hoće li Grad u tome sudjelovati, pa se mogu očekivati prijepori na relaciji gradska vlast – novi ravnatelj

MEĐUTIM, JEDNA OD OSNOVNIH ZADAĆA NOVOG RAVNATELJA je saniranje duga Komedije koji raste iz godinu u godinu. Končić je za Nacional rekao da od Grada očekuje pomoć i smatra da će se sanacija duga posve izvršiti u godinu dana jer je on takvu informaciju dobio od gradske vlasti.

“Dugova je mnogo, ali bez Grada to se ne može platiti. Upravo se radi sanacijski plan i vjerujem da će se to u skorom roku riješiti. Najvažnije mi je da Komedija funkcionira dobro do kraja sezone i dok kazalište ne preuzme novi ravnatelj”, rekao je za Nacional krajem travnja Končić.

Prema ovom osnovnom programskom i financijskom okviru za razdoblje od 2017. do 2020., ne navodi se kako će se dug sanirati i hoće li Grad u tome sudjelovati, pa se stoga mogu očekivati prijepori na relaciji gradska vlast-novi ravnatelj. Ono što se može iščitati iz ovog dokumenta je to da će Grad za Komediju iz proračuna planirati, sukladno programima javnih potreba u kulturi Zagreba, financijski okvir sredstava predviđen Projekcijom proračuna Grada Zagreba za razdoblje od 2017. do 2018.: za 2017. planirano je 35.050.000,00 kuna, a za 2018. 35.100.000,00 kuna. Za 2019. i 2020. sredstva će se utvrditi na bazi 2018. i mogućega projiciranog rasta zagrebačkog proračuna za 2019. i 2020.

TO JE VELIKO POVEĆANJE u odnosu na prethodno razdoblje od 2014. do 2017., s obzirom na to da je, kako piše Nora Krstulović na internetskom portalu teatar.hr, Komedija u 2014. na raspolaganju imala 30.905.000,00 kuna, a 2015. godine 32.003.000,00 kuna. To znači da je Grad Komediji za iduću godinu dao čak četiri milijuna kuna više u odnosu na prvu godinu prethodnog razdoblja.

U osnovnom programskom i financijskom okviru za razdoblje od 2017. do 2020. navodi se i kakav je programski okvir i djelatnost koju Komedija treba njegovati.

“Zagrebačko gradsko kazalište Komedija u četverogodišnjem će razdoblju od 2017. do 2020. obavljati svoju djelatnost u skladu sa sljedećim programskim okvirom: razvoj tradicije operete i mjuzikla, prezentiranje autentičnih ostvarenja domaćih autora i dostupnost djela svjetskih autora glazbene scene, predstavljanje domaćih i svjetskih pisaca komediografije te suvremenih stranih i domaćih pisaca komedije, njegovanje specifičnosti kolorita zagrebačkog miljea na glazbenoj i komediografskoj sceni te omogućavanje kontinuirane suradnje s projektima nezavisne scene iz svoga područja”, stoji u dokumentu od 25. travnja. Dodaje se da je taj programski i financijski okvir dio natječaja za imenovanje ravnatelja, odnosno ravnateljice Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija te da će biti dostupan kandidatima i kandidatkinjama za čelno mjesto toga kazališta.

OSIM ČINJENICE DA JE KOMEDIJA DOBILA VIŠE NOVCA bez jasne definicije kako će se sanirati postojeći dug i hoće li uopće, sporno je i to zašto se za osnovni programski i financijski okvir Komedije za četverogodišnje razdoblje od 2017. do 2020. nije glasalo na Gradskoj skupštini, nego je objavljen u Aktima gradonačelnika 25. travnja ove godine. Na sjednici Gradske skupštine održanoj 11., 12., 13. i 16. svibnja, ta točka nije bila na dnevnom redu sjednice, kako neslužbeno saznajemo.

Nacional je za pojašnjenje tih nejasnoća zatražio odgovor od Grada i poslao e-mail s nekoliko pitanja, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Isto tako, pokušali smo doći do predsjednika Kazališnog vijeća Komedije Prlendera, ali nije se javljao na mobilni telefon ni odgovorio na SMS poruku.

Od Končića smo pokušali dobiti bilo kakvu informaciju, s obzirom na to da je on trenutačno čelni čovjek te kazališne kuće i najodgovorniji za njezino poslovanje. Ali u SMS poruci samo je poručio da ne želi ništa reći, osim da se trenutačno priprema za natječaj za ravnatelja otvoren do početka lipnja.

Komentiraj