Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je u četvrtak da je ponosan što je predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva pri Gradskoj skupštini, odnosno Gradu Zagrebu te da su za razliku od onih koji su prije bili u tom povjerenstvu, napravili program i strategiju što i kako dalje.

“Za razliku od onih koji su prije bili u tom povjerenstvu, mi smo napravili program i strategiju što i kako dalje. Nama je jedini cilj uvođenje transparentnosti i smanjenje korupcije i koruptivnih djela i zlouporabe položaja i ovlasti na svim pozicijama, kako u Gradskoj upravi tako i na bilo kojoj poziciji koja je vezana za javni rad”, istaknuo je Mikulić.

Rekao je kako će na današnjoj skupštinskoj sjednici biti točka o prijedlogu programa za suzbijanje korupcije u Gradu Zagrebu za 2016. i 2017. te da će ga on prezentirati. Izrazio je veliko zadovoljstvo što su na svim skupštinskim odborima dobili jednoglasnu potporu, podsjetivši da je potpredsjednik Gradske skupštine iz SDP-a Davor Bernardić također digao ruku za to izvječće, pa ne razumije zašto ga kritizira.

“Dok je SDP bio u većini, u prošlom sazivu Gradske skupštine, tadašnjoj poziciji, mi smo imali našu kolegicu Daniru Bilić koja je tada vodila povjerenstvo i također predložila plan i program rada povjerenstva. Znate zašto nije prošao proceduru? Zbog podizanja ‘ručne kočnice’ tadašnje većine koja je bila u Skupštini, predvođene tadašnjim predsjednikom skupštine Davorom Bernardićem i njegovim SDP-om”, rekao je Mikulić.

Kaže da je to zbog toga što je SDP-u “očito pod navodnicima stalo da smanje ta koruptivna djela koja su evidentno bila i tada”. U SDP-u su “ljudi koji vole puno pričati, a malo efekta imaju” kako na nacionalnoj tako i na gradskoj razini, ocijenio je Mikulić dodavši da su se u SDP-u četiri godine sastajali i ništa nisu donijeli, te su blokirali donošenje tih dokumenata.
“Ali, zamislite tko upire prstom u nekoga drugoga – oni koji kod sebe, u svojoj stranci, do jučer su imali gradonačelnika Vukovara, pravomoćno osuđenog, sjetimo se one afere s dječjim sendvičima, pa županicu sisačko-moslavačku Marinu Lovrić Merzel koja je u postupku pred pravosuđem. Da ne pričam koliko su nakrcali podobnih kadrova u Apis ili neke druge podružnice u Zagrebačkom holdingu”, rekao je Mikulić.

Vezano za nepotizam, spomenuo je i brata Davora Bernardića. Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan (HDZ) iznio je da je “samo iz zapisa Vodoopskrbe i odvodnje a plus ostale podružnice (Zagrebačkog holdinga) što su u ovih 16-17 godina radili, na poslovima obrade knjižnične građe i skeniranja samo za 2008. imao 12 ugovora, 2009. -11 ugovora, 2010. – 8 ugovora. Darko Bernardić cirka 60-ak tisuća kuna”.

Bernardić je na upit novinara o tim poslovima svog brata rekao kako je “valjda gospodi iz HDZ-a nekaj čudno, ako studenti rade. Kaj moraju radit dok studiraju. Možda su neki od njih odrasli kao pripadnici ‘zlatne mladeži’ sa zlatnom žlicom. Što se tiče članova obitelji, pa ne znam, članovima obitelji se obično bavi mafija”, rekao je Bernardić.

Istaknuo je kako treba inzistirati na tome da Antikorupcijsko povjerenstvo radi svoj posao jer ako se četiri puta sastane u tri godine, onda to definitivno nije dobro. Rekao je kako je na čelu tog povjerenstva HDZ, a što, kako kaže, “samo govori dodatno koliko je to samo po sebi farsa”.

Mikulić je na to rekao kako je istina da je već tri godine kako rade, te da je istina i da su prvi put pripremili program koji ide prema Gradskoj skupštini, ali da su napravili više nego prethodno u četiri godine.

“Prema tome, napravili smo više nego oni u protekle četiri godine što se tiče tog povjerenstva. Dakle, sramota. To me podsjeća na onu ‘Drž’te lopova – a oni rade taj dio posla’. Za svoju su nesposobnost uzeli novac i to je njihov stil rada. To sve plaćaju građani grada Zagreba i to nije dopustivo”, istaknuo je Mikulić kritizirajući SDP.

Komentiraj