Član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Andrija Mikulić potvrdio je novinarima u srijedu da se zalaže za otkup svih dionica Ine kako bi ona bila tvrtka u potpunom vlasništvu Republike Hrvatske, naglasivši kako podržava i predloženi model otkupa Ininih dionica temeljem inicijalne javne ponude, po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

“Moj osobni stav, što sam rekao i na zadnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, je da treba otkupiti sve dionice Ine kako bi ona postala tvrtka u stopostotnom hrvatskom vlasništvu i sve u cilju energetske neovisnost Hrvatske”, izjavio je Mikulić, demantirajući pojedine medijske napise da je bio protiv predloženog modela otkupa Ininih dionica.
Primjerenim smatra i model otkupa dionica temeljem inicijalne javne ponude po modelu 25 posto minus jedna  dionica HEP-a.

“Tako hrvatskoj Vladi, kao vlasniku HEP-a, ostaju sva upravljačka prava. Onaj tko ima u vlasništvu 75 posto plus jednu dionicu HEP-a ima upravljačka prava kao da ih ima sto posto te ona ostaju na Vladi RH”, pojasnio je Mikulić.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke na sjednici snažno podržalo plan Vlade da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo. “Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se Ina vrati Hrvatskoj tj. puna potpora Vladi o ideji otkupa Molovih dionica”, istaknuo je Plenković nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je bilo riječi o odluci Arbitražnog suda o Ini, aktualnoj situaciju u Hrvatskoj te o predstojećim lokalnim izborima u svibnju.

Komentiraj