HINA/ Daniel KASAP / dk

MIKULIĆ ‘Ovaj saziv Gradske skupštine za mene i HDZ bio je povijesni’

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u srijedu je, na zadnjoj skupštinskoj sjednici u ovom mandatu, ocijenio da je aktualni skupštinski saziv za njega i njegovu stranku, HDZ, bio od povijesnog značaja jer su nakon 16 godina u Zagrebu dobili poziciju predsjednika Gradske skupštine te poručio kako bi sebe i svoj tim ocijenio ocjenom dobar, “carskom ocjenom”, jer su uspjeli napraviti neke pomake.

“To je bila politička arena, ne samo u zadnjih godinu dana, nego u protekle četiri godine, i to politička arena svih onih koji su participirali u donošenju odluka vezano za naše sugrađane”, ocijenio je Mikulić u stanci posljednje skupštinske sjednice u ovom mandatu osvrćući se na konferenciji za novinare na skupštinske sjednice od 2013. do 2017. te na razdoblje od 19. svibnja 2016. do 19. travnja ove godine u kojem je obnašao dužnost predsjednika Gradske skupštine.

Rekao je da je njegov princip i želja stvarati pomake i iskorake u vođenju Grada kako se aktualni problemi ne bi prelijevali na buduće generacije.

“Moram priznati da je ovaj saziv Skupštine za mene osobno, ali i za moju stranku, HDZ, bio od povijesnog značaja jer smo nakon 16 godina u Zagrebu dobili poziciju predsjednika Gradske skupštine. Ogromna je to stvar da jedna stranka u drugom parlamentu RH ima predsjednika iz svojih redova”, ocijenio je Mikulić.

Želimo kvalitetniji život za nižu cijenu

Naglasio je kako su se  uvijek nastojali voditi načinom razmišljanja kojim bi Zagrepčankama i Zagrepčanima omogućili što bolji i kvalitetniji život, uz što manje proračunskih sredstava. Dakle, da omogućimo što bolju kvalitetu za što nižu cijenu”, rekao je te podsjetio na najnovije odluke oko auto-taksi prijevoza, fasada, baletne škole.

Mikulić je istaknuo da je jedna od njegovih glavnih poruka da nema čovjeka koji bi, uz predsjednika Skupštine, mogao privatizirati Grad Zagreb. “Tko god bio budući predsjednik ili predsjednica Skupštine želim da nastavi raditi na tom tragu. Dakle, Radićeg trg – Gradska uprava nije mjesto odlučivanja, niti to može niti to smije biti. Struka donosi prijedloge, a ovo je institucija u kojoj je mjesto odlučivanja u Zagrebu, poručio je Mikulić.

Prisjećajući se svog dolaska na čelnu poziciju Gradske skupštine, Mikulić je rekao da su tada govorili da je Skupština de facto nebitan faktor u Gradu Zagrebu, ali da je kroz donošenje odluka radio na pozicioniranju Skupštine. Dodao je da je tjedno primao građane i da je od stotinu predmeta 94 riješeno, a šest u postupku rješavanja.

“Neka tih 94 riješena predmeta budu uputa za onoga tko će doći na čelo Gradske skupštine, kako i na koji način se s te pozicije može dobro i kvalitetno raditi”, poručio je Mikulić te dodao da dužnost predsjednika Skupštine nije elitna pozicija. “To je pozicija gdje zaista trebate ozbiljno, kvalitetno sjesti i raditi da bi mogli napraviti određeni iskorak”.

Bili smo korektiv Gradskoj upravi 

Smatra i da je sa svojim timom uspio biti korektiv Gradskoj upravi.

Iako se često govorilo o koaliciji gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a, Mikulić ističe da su HDZ-ovi gradski zastupnici i on kao predsjednik Skupštine uvijek bili za Gradsku upravu korektiv, opominjali i nudili nova rješenja što se, kaže, vidi na nizu odluka koje nisu mogle ‘proći’ dok se nisu doradile ako nisu bile dobre i kvalitetne.

Podsjetio je i da je Gradska skupština prvi puta od osnutka hrvatske države otvorila i institucionalnu suradnju sa zagrebačkim Sveučilištem.

“Onaj tko će doći sigurno će ići u reorganizaciju službi unutar Skupštine, kadrovskim pojačanjima itd. Ali, generalno, ocjena dobar je ocjena u ovih godinu dana kojom bih ja ocijenio rad Skupštine zato što mislim da smo neke pomake napravili. U vremenu od godinu dana mislim da smo napravili relativno dobar posao – a da li smo mogli bolje – uvijek možemo bolje”, poručio je.

Na pitanje je li i ova zadnja Gradska skupština predizborna, Mikulić je rekao da gradonačelnik odnosno Gradska uprava imaju mogućnost predlaganja dnevnog reda te de facto ne mogu spriječiti uvršavanje neke točke u dnevni red, osim ako je po hitnom postupku, pa većina to ne prihvati. To bi, dodao je, trebalo promijeniti.

Na kraju skupštinske sjednice, Andrija Mikulić zahvalio je gradskim zastupnicima te im poželio puno uspjeha na predstojećim lokalnim izborima.

Na konferenciji za novinare zahvalio je novinarima na dosadašnjoj suradnji koja je, kako je rekao, bila dobra i vrlo korektna.

Komentiraj