MIKULIĆ O BREGANI: “Nitko nije mogao predvidjeti tolike gužve, ali to govori i o sigurnosti u RH”

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić u subotu je, nakon sastanka u Vladi, komentriao situaciju na graničnom prijelazu u Bregani, gdje ljudi satima čekaju da prođu proceduru i uđu u Hrvatsku.

“Od početka radimo po procedurama, ali nitko nije mogao predvidjeti da će se napraviti tolika gužva na granicama. To govori i o sigurnosti u Hrvatskoj”, rekao je Mikulić te dodao da nitko ne može proći dok ne dobije dokumentaciju.

“Svatko je upitan ima li uvjete za samoizolaciju, ako je izjavio da ima, onda ide u samoizolaciju tamo gdje je izjavio, ako nema, onda ga se smješta u prostore koji su osigurani. Karantena je nešto drugo, onda se ne vraćate u auto ili bus, nego idete ravno u karantenu”, pojasnio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su na sastanku razgovarali o širokom spektru mjera.

“U zdravstvenom segmetnu razgovaramo o različitim odlukama koje je potrebno donijeti da pripravnost sustava dignemo na višu razinu”, rekao je te dodao kako se ne razgovara o promjeni zdravstvenih zakona, već o prilagodbi. Trenutno smo u drugoj fazi obrane od koronavirusa od mogućih pet, a Beroš kaže kako se za ulazak u treću fazu treba dogoditi dokazana lokalna transmisija virusa.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se susreo s predstavnicima prijaevoznika. Cilj je suradnja sa drugim zemljama i neometani tok robe.

“Imali smo dvostruko veći broj prodaje u malotrgovini nego isti dan prošle godine”, kaže Marić o povećanoj potražnji.

Marić kaže da trenutno nema razloga za rebalansom proračuna.

Komentiraj