MIKULIĆ ‘Mislim da je ova situacija pokazala da je ustrojavanje Inspektorata opravdano’

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić za RTL je komentirao odluke Inspektorata i zatvaranje restorana, kazavši da se, u situaciji s koronavirusom, odluka o osnivanju Inspektorata pokazala dobrom.

“Prisjetimo se kako je sve počelo kad nas je zadesila epidemija bolesti zvane Covid-19, sjetimo se odluka i naputaka epidemiološke službe, odluka stožera RH, svi smo tada postupali pod onim uvjetima koji su bili propisani. To je jedna nova situacija bila za sve, svi smo morali u jedno vrijeme sjesti, promisliti, pokazati dozu razumijevanja i prilagodbe. Cijelo vrijeme razmišljali smo kako relaksirati mjere i kada su se postavili uvjeti s epidemiloške strane, tog trena, temeljem ovlasti koja mi je dana zakonom rekao sam da idemo u rješenja o obustavama kako bismo omogućili rad zatvorenim objektima”, izjavio je Mikulić, dodavši da su mjere zabrane rada skinute s 24 od 32 objekta.

“24 ih je po odluci i naputku HZJZ-a potencijalno steklo uvjete i danas je s 21 objekta skinuta mjera zabrane rada. Jedan je zamolio da inspektori dođu sutra kad ostvari uvjete, jedan je izjavio da ne želi otvarati do daljnjeg, a jedan je onaj koji je bio po medijima, ugostitelj iz Rijeke, pisalo se da je došlo do nesporazuma i ja sam odmah zatražio izvješće područnog ureda. Dobio sam izvješće i zapisnik u kojem se vidi sljedeća stvar, da je ugostitelj izjavio da ovog trena ne može ispuniti epidemiološke uvjete i da ne zna kad će te da će kontaktirati inspektore. Bitno je znati da svaki zapisnik ima sastavni dio gdje se pita stranku u postupku  ima li stranka prigovora. Ugostitelj iz Rijeke rekao je da nema prigovora. Također, povlači se danas da mi nismo spremni skinuti pečate kako bismo omogućili da ugostitelji ostvare uvjete koje traže, no i tu smo doskočili problemu. Nema da se pečat ne može skinuti, to ide, otvoreni smo, nema problema”, pojasnio je Mikulić.

“Mislim da je ova situacija pokazala da je opravdano bilo što je Inspektorat ustrojen, što je organizacija po vertikali. U svakom smislu imamo dovoljno ljudi i mjera i sustav će funkcionirati na zadovoljstvo svih”, zaključio je glavni državni inspektor.

Komentiraj