Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je u četvrtak kako se boji da je malo vremena do 20. prosinca, kada će gradski zastupnici odlučivati o gradskom proračunu za 2017., da se taj proračun toliko popravi da zaista bude razvojan.

Zagrebačka Gradska skupština danas u prvom čitanju razmatra proračun koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, a SDP i HNS najavili su da ga neće poduprijeti ni u prvome ni u drugom čitanju.

Novinari su Mikulića u stanci sjednice pitali zašto zastupnici HDZ-a uopće razmišljaju hoće li poduprijeti gradski proračun na sjednici 20. prosinca kad su se zastupnici drugih stranaka već očitovali da ga neće poduprijeti zbog sumnje da bi gradonačelnik Milan Bandić taj novac trošio u svojoj kampanji za novi mandat na čelu grada na izborima u svibnju iduće godine.

Mikulić je ponovio da će Bandićev prijedlog proračuna pred gradske zastupnike u drugom čitanju doći 20. prosinca, a ono što je njima do danas dostupno jest činjenica da proračun nije na razini na kojoj bi trebao biti. “Bio je sedam milijarda, prijedlog je sada sedam milijarda i 300 milijuna kuna. Taj prijedlog je došao isključivo od gradonačelnika i predstavnika njegove nezavisne liste”, rekao je te dodao kako se ni s jednim klubom nije konzultirao o prijedloga proračuna.

Istaknuo je kako osobno misli da je do 20. prosinca malo vremena da se proračun pretvori u nešto što bi trebao biti tzv. “razvojni proračun” Grada te da se tako još više zadužuju Zagrepčani.

Ocijenio je kako HDZ ne ostavlja prostor kalkulacijama. “S obzirom na to da se danas donosi zaključak o prethodnoj raspravi, sve ono što je bilo na skupštinskim radnim tijelima, sve ono što će i biti danas na sjednici Skupštine, ako se takav zaključak donese, mi ćemo obvezati gradonačelnika da u određenom roku odgovori na sva ta pitanja. Prema tome, ne mogu vam prejudicirati odgovore. Ja inače ne odgovaram na hipotetska pitanja”, odgovorio je novinarima.

Mikulić je istaknuo kako to apsolutno nije osveta HDZ-a Bandiću jer nije podupro prijedlog te stranke za preimenovanje Trga maršala Tita, podsjećajući kako je Bandić rekao da će poduprijeti taj prijedlog i dao je ruku. “Zašto je on preko noći okrenuo svoj stav, vjerojatno to hrvatska javnost zna jer nije rijetkost da gradonačelnik Bandić nešto kaže danas, sutra radi drugo, a prekosutra više ne radi niti ono prvo što je obećao, a ni ono drugo što je radio jučer”, rekao je Mikulić.

Ne treba dizati tenzije

Na tvrdnju novinara kako o HDZ-ovim zastupnicima ovisi hoće li Zagreb za Božić imati gradonačelnika, odgovorio je da je u Gradskoj skupštini 51 zastupnik. Ako prijedlog proračuna ostane na razini na kakvoj je danas stigao, boji se da je do 20. prosinca malo vremena da se popraviti toliko da zaista bude razvojan.

Istaknuo je kako apsolutno ne smatra i ne vidi nijedan razlog da bi se izazvala kriza upravljanja u Gradu ako se odbije gradski proračun.

“Ako proračun ne prođe, kao predsjednik Gradske skupštine sazvat će u roku od osam dana od zadnje sjednice novu sjednicu, a gradonačelnik daje prijedlog odluke o privremenom financiranju. Ako se ta odluka usvoji, do kraja ožujka se mora usvojiti proračun. Ako se ne usvoji, tada Vlada imenuje povjerenika i povjerenik obnaša na temelju zakonskih ovlasti koje ima funkciju gradonačelnika”, rekao je.

“Dakle, nemate ni gradonačelnika ni Gradske skupštine ako se dogodi ovaj drugi scenarij. I jedan i drugi scenarij su isto realni”, poručio je Mikulić.

“Ne treba dizati tenzije jer je 20. prosinca ključni datum za proračun. Prema tome, tu smo. Ako nam je zajednički cilj razvoj, bolji i kvalitetniji život Zagrepčanki i Zagrepčana, onda ćemo probati nešto napraviti. Ali, to ne znači da ćemo podržati ili da nećemo podržati proračun”, dodao je.

Na pitanje je li – ako HDZ ne podupre proračun – spreman da, kao predsjednik Gradske skupštine, Bandiću da još tri mjeseca da tijekom privremenog financiranja ponovno predloži proračun ili bi odmah išao na to da Vlada imenuje povjerenika, Mikulić je odgovorio kako ne može govoriti u ime 51 zastupnika, ali će za nekoliko dana moći reći stajalište HDZ-a jer se danas o tome ne odlučuje.

“Ako ne prođe proračun 20. prosinca, onda ću zasigurno po svojim ovlastima sazvati Gradsku skupštinu jer pretpostavljam da će gradonačelnik ići sa zahtjevom za privremenim financiranjem. Što će on u tom zahtjevu napisati i kako će to izgledati, to ćemo vidjeti. A kad to dobijemo, nakon toga vam ja mogu reći koji će biti naš konačni stav”, rekao je.

A na pitanje je li realno da Grad Zagreb dobije povjerenika, Mikulić je odgovorio kako je to svakako jedna od mogućnosti.

Novinare je zanimalo i kako komentira što je zastupnik HSLS-a Darinko Kosor rekao da će se tek vidjeti tko je “trojanski konj” – HDZ ili SDP s obzirom na to da zastupnici SDP-a nisu prilikom glasovanja o dnevnom redu poduprli gradskog zastupnika HNS-a Tomislava Stojaka, koji je tražio da se povuku točke o prijedlogu za promjenu Statuta Grada i prijedlog odluke o financiranju mjesne samouprave.

“Nije razina moga govora da na ovaj način govorim o koalicijskom partneru na nacionalnoj razini, ali ja bih samo podsjetio da je netko (Darinko Kosor) prije mene tri godine bio predsjednik Gradske skupštine i u koaliciji s Milanom Bandićem imao potpisan sporazum o suradnji. HDZ to nema s gradonačelnikom Zagreba niti će imati. Mi imamo sa svima partnerski odnos u Gradskoj skupštini. Dakle, sve što budu predložili, s koje god strane dolazilo, a u interesu je razvoja Grada Zagreba, mi ćemo podržati”, poručio je.

Komentiraj