Mikroalge blagotvorno djeluju na funkcije srca i kapacitet pluća sportaša

Unsplash/Pahala Basuki

Nedavno istraživanje je pokazalo kako dodatak mikroalgi u prehrani blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, pluća i metabolizam sportaša amatera, piše portal vitamini.hr.

U studiju je bilo uključeno 32 nogometaša amatera prosječne dobi od 22 godine. Jednoj grupi sportaša je dodijeljeno uzimanje jednostaničnih zelenih mikroalgi latinskog naziva Tetraselmis chuii, otkrivenih pedesetih godina prošlog stoljeća. Druga grupa je uzimala placebo tijekom mjesec dana.

Istraživači u rezultatima ističu kako proporcionalno svojoj veličini, Tetraselmis chuii ima visoku koncentraciju aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala. Dodatak mikroalgi doveo je do smanjenja broja otkucaja srca i povećanja apsolutnog i relativnog kapaciteta pluća, hemoglobina i srednjeg korpuskularnog hemoglobina.

Komentirajući blagodati na broj otkucaja srca, znanstvenici zaključuju kako je to posljedica prisutnosti bioaktivnih tvari poput kalija i nezasićenih masnih kiselina. Slični su rezultati zabilježeni za algu latinskog naziva Chlorella.

Zaključuje se kako dobivene rezultate treba potvrditi u studijama s većim brojem uzoraka i različitim populacijama, kao i doziranim većim koncentracijama mikroalgi. Poseban naglasak bi trebao biti stavljen na antioksidativna svojstva testirane mikroalge, kao i učinak na izvedbu vrhunskih sportaša.

Komentiraj