MIJO JELIĆ: “Iz optužnice se vidi da nisam počinio zločin”

“Nisam počinio niti zapovjedio bilo kakav zločin, što je vidljivo iz optužnice”, izjavio je večeras za rtl.hr general HVO-a Zlatan Mijo Jelić, kojemu je večeras na kninskoj tvrđavi odlikovanje “za junački čin u ratu” uručio predsjednik Republike Zoran Milanović, premda je pred Sudom BiH optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru 1993. godine.

Jelić je odlikovanje predsjednika Milanovića primio uime Specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne, kojom je zapovijedao u ratu.

“Mislim da nije trebalo čekati 25 godina jer smo ravnopravno, kao dio hrvatskih snaga, s Hrvatskom vojskom sudjelovali u osloboditeljskoj operaciji Oluja. Mislim da je predsjednik Milanović povukao državnički potez i napokon, nakon 25 godina, ispravio nepravdu i dodijelio odličje”, rekao je Jelić.

Jelić je kazalo kako je “2014. godine moja optužnica je bila prebačena u Hrvatsku gdje ju je hrvatsko tužiteljstvo odbacilo kao neosnovanu i zaključilo da nema nikakvih elemenata da sam počinio djelo ratnog zločina i ta optužnica je bila vraćena u BiH i BiH je tu optužnicu ponovno aktivirala.”

“Podigli su optužnicu, a da ja s njom nisam uopće upoznat. A čim je ona podignuta, krajem 2015. godine, pet godina sam tražio da mi se optužnica prebaci u Hrvatsku jer se ne bojim nikakve odgovornosti. Nisam počinio niti zapovjedio bilo kakav zločin, što je vidljivo iz optužnice. Početkom 2020. optužnica je prebačena u Hrvatsku i tužiteljstvo RH je prihvatilo tu optužnicu i ja više nemam optužnice. Tužiteljstvo RH će pokrenuti istragu i u istrazi će utvrditi ima li elemenata za tu optužnicu”, kazao je-

“No, što je problem kod optužnica iz BiH za pripadnike HVO-a? U BiH se sudi po dva zakona: jedan zakon koji je vrijedio u to vrijeme koristi se za pripadnike HVO-a, to je novi retroaktivno donesen zakon 2003. godine, a za pripadnike Armije BiH koristi se zakon koji je vrijedio u to vrijeme, kazneni zakon iz bivše SFRJ”, kazao je Jelić.

Rekao je da nije napustio BiH i da nema dvojno državljanstvo. “Ja sam samo državljanin Hrvatske i nemam državljanstvo BiH. Moja obitelj živi u BiH. Ja nisam pobjegao od optužnice nego od montiranog političkog procesa u BiH”, kazao je Jelić i dodao da se u BiH “vrši apartheid prema pripadnicima HVO-a jer im se sudi po zakonu koji nije vrijedio u to vrijeme”.

Optužnica Tužiteljstva BiH duža je od šest tisuća stranica, a nastala je na temelju istrage Haškog suda.

Mostarski portal tacno.net objavio je članak u kojem se navodi kako je Zlatan Mijo Jelić “od lipnja do prosinca 1993. potpisao najmanje 235 zapovijedi o slanju bošnjačkih zatočenika iz logora Heliodrom na radove u Mostar.” Za tih prisilnih radova, često na prvoj crti bojišta, od unakrsne vatre poginulo je najmanje dvadeset bošnjačkih zatočenika HVO-a.

Komentiraj