Mijenjaju se pravila dodjele filmske nagrade BAFTA zbog manjka različitosti

Britanska filmska akademija odlučila je povećati broj svojih članova te promijeniti način glasovanja za nagradu BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) kako bi istaknuli različitost prilikom nominacija. Promjena je to koja je bila nagoviještena početkom godine kada se sedmu godinu zaredom među nominiranima za najboljeg redatelja nije našla ni jedna žena te nakon što su svih 20 nominiranih u kategoriji najboljih glumica i glumica te najboljih sporednih glumaca i glumica bili bijelci.

Za početak, akademiji, koja ima 6700 članova pripadnika britanske filmske industrije, pridružiti će se još tisuću članova i to iz redova nedovoljno zastupljenih grupa ljudi. Ujedno, uvodi se i drugačiji način odabira nominiranih. U kategoriji najboljeg filma prvo će se objaviti nominacije 15 najboljih, a tek zatim će se selektirati pet najboljih koji će biti nominirani za nagradu u kategoriji najboljeg filma. U kategoriji najboljeg redatelja prvo će se odabrati 20 najboljih među kojima treba biti 10 muškaraca i 10 žena. Zatim slijedi drugi krug gdje će se birati šest nominiranih (umjesto dosadašnjih pet), s time da tada neće biti obaveza da se među nominiranima mora naći određeni broj žena. Što se tiče glumačkih kategorija, prvo će biti istaknuto 15 nominiranih a zatim se broj smanjuje na šest nominiranih.

Manjak različitosti prilikom dodjele nagrade BAFTA ove su godine istaknuli brojni nominirani pri čemu je najdirektiniji bio Joaquin Phoenix koji je, prilikom dobivanja nagrade za najboljeg glumca za film „Joker“, rekao kako se tamnoputim osobama šalje jasna poruka koja glasi „Niste dobrodošli“.

Zbog pandemije koronavirusa dodjela nagrade BAFTA pomaknuta je sa veljače na travanj 2021. godine.

Komentiraj