FaH

MIJENJAJU SE EUROPSKA NAČELA: EU podržava njemačku kontrolu granica, traži podršku migrantskom planu

Izvršno tijelo EU-a reklo je kako je izgleda zakonski opravdano što je Njemačka u nedjelju ponovno uvela kontrolu granica, posebice na svojoj granici prema Austriji, te reklo kako to pokazuje potrebu da se države EU-a usuglase oko pristupa izbjeglicama.

“Privremeno ponovno uvođenje graničnih kontrola između država članica je iznimna mogućnost izričito predviđena i regulirana Zakonikom o schengenskim granicama u slučaju kriznog stanja”, rekla je Europska komisija u priopćenju.

“Trenutno stanje u Njemačkoj, na prvi pogled, izgleda da je stanje na koje se odnose ovi propisi”.

Dodala je kako će razmatrati stanje te da je cilj povratak na normalno stanje bez graničnih kontrola između zemalja članica Schengenske zone “što je prije moguće”.

“Današnja njemačka odluka naglašava hitnost postizanja suglasnosti o mjerama koje je predložila Europska komisija kako bi nadzirala izbjegličku krizu”, rekla je Komisija.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, koji je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kratko prije nego je njezina vlada objavila odluku o kontroli granica, vrši pritisak na istočnoeuropske zemlje, koje se opiru, da prihvate Komisijine prijedloge o preraspodjeli azilanata, što Njemačka podupire.

Juncker je u nedjelju isto tako razgovarao i s čelnicima Mađarske, Češke i Slovačke nastojeći prekinuti njihov kolektivni otpor njegovu planu prije nego ih razmotre ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a na izvanrednom sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu.

Među argumentima koje EU-ovi, njemački i drugi dužnosnici koriste kako bi izvršili pritisak na te čelnike koji kažu kako njihova društva ne mogu primiti veliki broj imigranata su i upozorenja da neuspjeh u pronalaženju zajedničkog plana o migraciji može uništiti schengenski sustav otvorenih granica koji se posebno cijeni u bivšim komunističkim zemljama.

“Slobodno kretanje ljudi prema Schengenu je jedinstveni simbol europske integracije”, rekla je Komisija u priopćenju dodajući kako je “druga strana te medalje bolje zajedničko upravljanje našim vanjskim granicama i više solidarnosti u nošenju s izbjegličkom krizom”.

“Zato je izvanredni sastanak vijeća ministara unutarnjih poslova u ponedjeljak tako važan. Trebamo odmah brz napredak oko Komisijinih prijedloga”, stoji u priopćenju.

Komentiraj