MIHALINEC: “Štrajkamo do kraja, bez obzira ima li novca u proračunu ili nema”

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u srijedu je, gostujući u emisiji ‘U mreži prvog’ Hrvatskog radija, komentirao štrajk u osnovnim i srednjim školama, koji danas ulazi u petnaesti dan.

Danas, podsjetimo, nema nastave u Splitsko-dalmatinskoj te Virovitičko-podravskoj županiji.U podne će se održati nova konferencija za medije Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na kojoj će predsjednici Sanja Šprem i Branimir Mihalinec izvijestiti o štrajku u osnovnim i srednjim školama i i najaviti daljnji tijek štrajka. Sat vremena kasnije održat će se konferencija za medije Sindikata znanosti i visokog obrazovanja na kojoj će čelništvo dati izvještaj o drugom danu štrajka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Mihalinec je kazao kako su krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva. “Sa strane Vlade obmanjuju javnost da su naši zahtjevi zadovoljeni. Ljudi u osnovnom i srednjem školstvu spremni su nastaviti štrajk do kraja, bez obzira hoće li doći do raspada koalicije ili ne, ima li u proračunu novca ili ne. Što se proračuna tiče, on je gotov kada ga usvoji Hrvatski sabor. Mi očekujemo i vjerujemo da ćemo konačno sjesti za stol”, rekao je Mihalinec.

Dodao je i da bez podrške ministrice Blaženke Divjak njihovi zahtjevi ostaju jednaki, tako da ga ne brine previše situacija oko odnosa HDZ-a i HNS-a.

Pomoćnik ministrice Divjak, Stipe Mamić rekao je kako se zaostajanje plaća ne rješava na ovaj način. “Ponuđenim Vladinim prijedlogom rasta osnovice, dolazimo na razinu rast plaća od gotovo 20ak posto u zadnje tri godine. To je rast plaća koji nije zabilježen u zadnjih 20 godina. S obzirom na najave usporavanja gospodarskog rasta kod naših glavnih partnera Njemačke i Italije, pitanje je kada ćemo imati priliku da ponovimo takav rast”, rekao je.

Komentiraj