MIHALINEC: “Bilo bi besmisleno provoditi referendum”

Nakon 36 dana prekinut je štrajk u osnovnim i srednjim školama, a Vlada i sindikati postigli su dogovor. Učitelji i nastavnici izborili su se za povećanje koeficijenta složenosti poslova, dok je nenastavno osoblje ipak dobilo samo dodatke.

Na pitanje u emisiji Otvoreno HTV-a je li ovo poraz Vlade, predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić je odgovorio da nije te da je postignut dobar kompromis. “Najvažnije je da se štrajk obustavio, da se djeca vraćaju u školu i da smo postigli jedan kvalitetan dogovor koji je s jedne strane fiskalno održiv, a s druge strane ispunjava glavninu zahtjeva sindikata”, kazao je predstojnik.

Dodao nje akko će ovaj kompromis, umjesto 630 milijuna kuna, koštati kroz 2020. godinu 270 milijuna kuna. “To je taj kompromis, naglasio je i dodao kako je ova Vlada, što se tiče osnovice, istu povećala po principu 2+2+2, a zatim 2+3, a naravno da bi i dalje pristala povećati osnovicu i to bi se dogodilo”, objasnio je Frka Petešić i dodao da je to nešto što neće iziskivati nove poreze, već će Vlada moći nastaviti s politikom smanjenja poreza.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je da je postignut dobar kompromis. “Mi smo postavili da koeficijent složenosti poslova u osnovnom i srednjem školstvu, visoke stručne spreme, zaostaje za sličnom složenosti poslova za 6,11 posto”, ponovio je.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja je rekla kako sindikati rade sukladno aktima sindikata, te kako su njihova tijela odlučila postići koeficijent složenosti poslova 1,406, što znači razliku 6,11. “U ovome štrajku to je postignuto, no dali smo mogućnost da se naši članovi o svakoj ponudi Vlade izjasne referendumom”, rekla je.

Glavni savjetnik ministrice Bležnke Divjak Marko Košiček je istaknuo kako je ministrica i ministarstvo cijelo vrijeme štrajka pozivalo na dijalog i da se kroz njega dođe do kompromisnog rješenja. “Cijeli ovaj proces je bio puno više od financijskog dijela. Govorilo se o dignitetu učitelja. Mi koji radimo u ministarstvu, želimo da se ostvari taj cilj”, rekao je.

Mihalinec je rekao kako je odluka morala biti donesena u ponedjeljak, te kako bi bilo besmisleno da se štrajk produži. Kazao je da bi bilo besmisleno provoditi referendum.

Košiček je naglasio kako je ministarstvo objavilo analizu koja je orijentir za roditelje i širu javnost. “Školska godina traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante i to je ono što se mora postići”, rekao je i dodao da će škole o tome autonomno odlučivati.

Komentiraj