Mihalinčev poziv Kolindi i Škori izazvao val negativnih reakcija

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec pozvao je jučer predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidatg Miroslavg Škoru da objave svoj stav o plaćama učitelja. Mihalinčev potez izazvao je niz negativnih reakcija, javlja N1.

Kritike su stigle i iz sindikata, nisu sretni ni sami nastavnici, a javio se i SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović.

Sindikat Preporod komentirao je na Facebooku Mihalinčev poziv upućen predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

“Sindikat Preporod nikada se nije politički svrstavao i neće to činiti ni ubuduće. Susret s predsjedničkim kandidatima eklatantan je primjer političkog svrstavanja”, objavili su na svojem profilu na Facebooku.

Oglasili su se i nastavnici putem internetske stranice nastavnici.org te odaslali poruku sindikatima da ne daju obraz.

“Posljednja dva tjedna svjedočimo najuspjelijem, najdugotrajnijem i svakako najmasovnijem štrajku koji je hrvatsko školstvo vidjelo desetljećima. Ljudi su jedinstveni, bez obzira na sindikalnu (ne)pripadnost, školu u kojoj rade, stručnu spremu, radno mjesto, politička stajališta…

A onda u samo 36 sati doživimo seriju gafova kakvu bi samo Leteći cirkus Montyja Pythona mogao smisliti.

I naši školski sindikati.

Prvo su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjoj školi priredili prosvjedno-pjevački performans pod prozorima premijeru. Mišljenja o njemu su podijeljena, nekima je bio po volji, drugima ne – ali duhove je najviše uzburkao izbor glazbe.

Naime, jedna od pjesama koju su obradili i otpjevali u štrajkaškom aranžmanu je i pjesma predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji su zlobnici automatski protumačili kao iskazivanje podrške rečenom gospodinu.

Mi smo odabrali gledati na to kao na nesmotrenost i omašku. Nakon današnje presice, nismo baš sigurni.

Naime, danas je predsjednik NSZSŠ, Branimir Mihalinec, na konferenciji za novinare javno pozvao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidata Škoru da iznesu svoje mišljenje o štrajku.

?

??

???

Predsjednica Republike Hrvatske svoje mišljenje o najmasovnijem zabilježenom štrajku u hrvatskoj prosvjeti već je iznijela. Njezina tišina u posljednja dva tjedna je gromoglasna i govori vrlo rječito što misli o nama i našem štrajku.

Ali kakve veze ima što predsjednički kandidat i poznati estradnjak Škoro misli o štrajku?

A ako ćemo anketirati predsjedničke kandidate, zašto onda nismo pitali i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača, Daliju Orešković… ili čak Milana Bandića 2.0, Avu Karabatić i Ivana Pernara za njihovo mišljenje? Ima ih šesnaest, zašto tražiti mišljenje samo od dvoje?

Dragi sindikati, Mreža Nastavnici organizirano štrajk svesrdno podržava. Pokazujemo to i svojim aktivnim angažmanom na društvenim mrežama, održavanjem morala i štrajkaškog raspoloženja.

Ono što NE podržavamo je da se štrajkom u kojem sudjelujemo trguje, prodaje ga se predsjedničkim kandidatima (bili oni desni, lijevi, gornji, donji, i bilo koje dugine boje) za njihovu samopromociju, pogotovo kada se zauzvrat može dobiti samo podjela štrajkaškog tijela i bijes šire javnosti.

Nećemo pozvati na prekid štrajka zbog ovakvog vašeg ponašanja. Još. Ali molimo vas da, ako želite zadržati ovaj broj štrajkaša i ovakvo zajedništvo na terenu, jako dobro promislite kakve ćete promotivne i samopromotivne aktivnosti organizirati te kome ćete skupljati političke bodove. Ne trgujte našim obrazom.

Opipajte puls vašeg članstva. Možemo vam jamčiti da nije sretno. A bez članstva, nemate ni štrajk niti sindikat.

Već smo mnogo puta naglasili kako štrajkamo za svoje dostojanstvo. Slušajte nas pažljivo, sindikati – dostojanstvo tražimo, a obraz ne damo!”, stoji u objavi nastavnici.org.

Na Mihalinčev poziv već su se oglasili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednički kandidat Miroslav Škoro. Grabar-Kitarović krivicu za situaciju u prosvjeti svalila je na bivšu Milanovićevu vladu te izrazila podršku prosvjetarima, dok je Škoro rekao kako će ih primiti na razgovor.

S obzirom na to da je Mihalinec, prozvao Zorana Milanovića za stanje s koeficijentima u školstvu, odgovorio im je SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanovićobjavom na svojem profilu na Facebooku i podsjećanjem na selektivno pamćenje.

Komentiraj