Mihail Mišustin novi je premijer Rusije

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, u četvrtak je izglasao novog premijera Mihaila Mišustina. On je dobio 383 glasa od mogućih 424. 41 zastupnik je bio suzdržan.

Mišustin je rekao da Rusi moraju “osjetiti stvarne promjene na bolje” i da se zalaže za zadržavanje inflacije na oko 4%. Dodao je da će svi članovi njegove vlade “snositi osobnu odgovornost” za postizanje Putinovog programa gospodarskog razvoja.

Mišustin je deset godina na dužnosti ravnatelja porezne uprave na kojoj si je izgradio ugled uspješnog čovjeka. krajem 1980-ih diplomirao na tehnološkom fakultetu u ruskoj prijestolnici, a 1998. ulazi u rusku upravu kao potpredsjednik porezne službe i zamjenik ministra zadužen za isti resor.

Mišustin je oženjen i otac je troje djece. Godine 2015. zauzimao je 54. mjesto najbolje plaćenih visokih ruskih dužnosnika, po pisanju časopisa Forbes, s prihodima od 2,7 milijuna eura.

Putin je u srijedu u govoru o stanju nacije predložio referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka aktualnog i posljednjeg predsjedničkog mandata. Dosadašnji premijer Dmitrij Medvedev će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojem je na čelu Putin.

Komentiraj