Miguel de Cervantes se i sam borio s vjetrenjačama

Autor romana „Don Quijote” iskusio je život u vojsci, u zatočeništvu, radeći kao sakupljač poreza i književnik. Sa životnim pustolovinama slavnog pisca mogu se mjeriti jedino one njegovih junaka.

Miguel de Cervantes rođen je 29. rujna 1547. godine blizu Madrida. Zna se da je bio četvrto od sedmero djece, strastveno je čitao knjige te vodio uzbudljiv život i doživio gotovo više pustolovina nego likovi njegovih djela. Kao mladić je počeo pisao poeziju, međutim 1570. godine odustao je od takve vrste karijere te je postao vojnik i pridružio se španjolskoj vojsci.
Iskazao se kao vrlo hrabar vojnik te je 1571. godine sudjelovao u bitci kod Lepanta gdje je ratovao na španjolskoj strani protiv Otomanskog carstva. Bio je stacioniran na brodu La Marquesa, a u borbi je bio ozbiljno ozlijeđen. Pogođen je s tri metka čija je posljedica bila potpuni gubitak osjeta u lijevoj ruci. Unatoč ozljedama, Cervantes je nastavio služiti u vojsci još nekoliko godina.

Godine 1575. Cervantes se pokušao vratiti u Španjolsku, međutim na putu do kuće zarobili su ga turski gusari i držali u zatočeništvu pet godina kao roba. Za vrijeme zatočeništva Cervantes je nekoliko puta pokušao pobjeći, međutim neuspješno. Godine 1580. za njega je plaćena otkupnina te se vratio u Španjolsku gdje je počeo pisati. Svoje najpoznatije djelo ‘Don Quijote’ objavio je 1605. godine.

Komentiraj