FaH

MIGRANTSKI VAL: Austrija upozorila Italiju da će zatvoriti granicu

Austrija želi da se njezina južna susjeda Italija pripremi za veliki migrantski val, rekla je u četvrtak, uoči posjeta Rimu ministrica unutarnjih poslova i ponovila da će u tom slučaju Beč zatvoriti ključni granični prijelaz između dviju zemalja.

Ministrica unutarnjih poslova, konzervativka Johanna Mikl-Leitner treba u petak u Rimu razgovarati s talijanskim kolegom po dužnosti Angelinom Alfanom.

Austrija je i ranije najavila da će uvesti strogu graničnu kontrolu na prijelazu Brenner u Alpama.

“Italija ne može računati da će prijelaz Brenner ostati otvoren u slučaju nekontroliranog priljeva migranata “, rekla je Mikl-Leitner za austrijsku agenciju APA-u.

Ako se počnu provoditi takve kontrole, kamioni će na prijelazu Brenner čekati sat vremena što će značiti ekonomski gubitak od 172 milijuna eura na godinu, izračunao je simulacijom talijanski Savez kamionskih prijevoznika Conftrasporto .

Talijansko-austrijsku granicu je 2014. prešlo 4,7 milijuna kamiona i “sama bit europske politike prijevoza” je ugrožena, rekao je predsjednika Conftrasporta Paolo Ugge.

Mikl-Leitner želi u Rimu čuti kakve mjere granične kontrole Italija planira poduzeti u slučaju eksplozije migranata preko Italije.

Kako je balkanska migrantska ruta zatvorena sporazumom Europska unija-Turska broj dolazaka migranata u Italju mogao bi se udvostručiti na 300.000 u usporedbi s lanjskim podacima, kaže ministrica.

Talijanska obalna straža u četvrtak je objavila da je spasila više od 300 migranata iz prekrcane brodice koja je iz Egipta doplovila do Sicilijanskog prolaza.

Talijanska obalna straža i španjolski zrakoplov koji radi za graničnu policiju Europske unije (Frontex) u srijedu su pritekli u pomoć brodu s migrantima i spasili 156 muškaraca, 51 ženu i 107 maloljetnika. Ljudi su to iz Sirije, Egipta, Somalije, Eritreje, Etiopije, s Palestinskih područja te iz Libije, Sudana i Komorskog otočja, kazali su talijanski spasioci.

U prva tri mjeseca 2016. broj dolazaka na talijanske obale porastao je za 85 posto u odnosu na isto razdoblje u 2015.

Komentiraj