EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Migrantski logor ‘Džungla’ u Calaisu bit će uklonjen u ponedjeljak

Francuske vlasti priopćile su u petak da će svi stanovnici takozvane ‘Džungle’ u Calaisu na sjevernoj francuskoj obali napustiti u ponedjeljak taj migrantski logor iz kojeg se istodobno evakuiraju maloljetnici bez pratnje prema Velikoj Britaniji gdje operacija spajanja obitelji izaziva podjele.

Mjesne vlasti donijele su u petak uredbu koja stupa na snagu u ponedjeljak, navodi se u izjavi kojom se najavljuje dugo čekana operacija.

Migranti u logoru bit će odvezeni u 300 privremenih smještajnih centara širom Francuske.

Generalni direktor nevladine udruge France Terre d’asile rekao je da će logor u Calaisu u subotu napustiti više od stotinu malodobnih migranata u sklopu operacije spajanja obitelji, a s odlascima u nedjelju ukupan njihov broj trebao bi dosegnuti 200 u tjedan dana.

“Sedamdeset troje maloljetnika prevezeno je danas, a više od stotinu predviđeno je za sutra”, rekao je Pierre Henry.

Prema nedavnom popisu gotovo 1300 maloljetnika živi u logoru u katastrofalnim uvjetima, od kojih njih 500 ima obitelj u Velikoj Britanijii.

Udruga nastoji da ti mladi ljudi bez pratnje budu na temelju Dublinske uredbe o azilu prevezeni u Veliku Britaniju prije nego se počne uklanjati logor.

Dublinska uredba predviđa da zahtjev za azil koji podnese maloljetna osoba razmatra ona zemlja u kojoj žive članovi njezine obitelji.

Velika Britanija primila je u petak 20 novih izbjeglica, maloljetnika bez pratnje koji su stigli iz ‘Džungle’, no tabloidi su o tom pitanju pokrenuli polemiku.

“Djeca Calaisa su dobrodošla”, skandirala je skupina od šezdesetak osoba koja ih je dočekala u Croydonu južno od Londona.

No britanski tabloidi i nekoliko konzervativnih zastupnika hladno je dočekalo te mlade izbjeglice.

“Ne izgledaju kao djeca. Nadam se da nitko neće zlorabiti britansko gostoprimstvo”, napisao je na Twitteru konzervativni zastupnik iz Walesa David Davies i zatražio da se  novopridošlima na temelju pregleda zubi utvrdi kronološka dob.

U petak je čelnik laburista Jeremy Corbyn  na Twitteru pozdravio osobe koje su branile britansku gostoljubivost, poput pjevačice Lily Allen i bivšeg nogometaša Garyja Linekera koji su osudili rasističke komentare korisnika društvenih mreža.

“Divim se  Garyju Linekeru Lily Allen koji su pokazali ljepše lice Velike Britanije: dobronamjerno, gostoljubivo i uspravno pred strahom i podjelama”, rekao je Corbyn.

Uklanjanje improviziranog logora zatvara teško poglavlje u europskoj migrantskoj krizi.

‘Džungla’ postoji od travnja 2015. i u njoj je na vrhuncu boravilo više od 10.000 migranata, dok se zadnjih dana broj smanjio na 6400.

Komentiraj