FaH

MIGRANTSKA KRIZA: Grčka ne planira pomorske ophodnje s Turskom

Grčka je rekla u utorak kako ne planira provoditi zajedničke pomorske ophodnje sa susjednom Turskom da bi zaustavila priljev migranata i izbjeglica u Europu.

 Rekordnih 400.000 izbjeglica i migranata ušlo je u Grčku ove godine iz Turske bježeći od ratova u Siriji, Afganistanu i Iraku i u želji da odu u bogatiju sjvernu Europu.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u ponedjeljak je preporučio da se grčke i turske obalne straže i mornarice udruže kako bi suzbile trgovce ljudima kojima se obraćaju migranti kako bi dospjeli u Europu.

“Grčka…nikad nije razmišljala da svojoj mornarici ili oružanim snagama povjeri zadaću suprotstavljanja ratnim izbjeglicama pa ne može niti razgovarati o novim idejama iznesenim u zadnje vrijeme poput one o zajedničkim grčko-turskim ophodnjama na pomorskim granicama”, rekao je u priopćenju glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Constantinos Koutras.

Rekao je kako Grčka želi surađivati s Turskom u poboljšanju upravljanja priljevom migranata i suzbijanju trgovine ljudima ali da se to može postići uglavnom razmjenom informacija ili vraćanjem migranata bez dokumenata.

Komentiraj