MIGRANTSKA KRIZA Grčka će osigurati još 17.400 mjesta za izbjeglice

EPA/HARIS IORDANIDIS

Grčka planira osigurati do kraja tjedna još 17.400 mjesta za izbjeglice, izvijestilo je međuministarsko tijelo za migrantsku krizu, a više od 36.000 izbjeglica je već smješteno u prekrcanim prihvatnim centrima.

Tih 17.400 novih mjesta, raspodijeljenih na devet lokacija diljem zemlje, osigurat će se preuređenjem vojarna i pridodat će se 28.450 postojećih mjesta u pet prihvatilišta na najvećim otocima na kojima se izbjeglice iskrcavaju (s ukupno 7450 mjesta) i na kontinentu (21.000), navodi se na najnovijem popisu koji su pripremile vlasti.

Grčka, preko koje izbjeglice i migranti iz Turske ulaze u Europu, bila se obvezala europskim partnerima da će osigurati 30.000 mjesta. UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) planira pak pronaći 20.000 mjesta u grčkim hotelima i u apartmanima.

No s obzirom na gotovo potpuno zatvaranje granica balkanskih zemalja, kroz koje prolazi glavna ruta kojom migranti idu na sjever Europe, Atena se boji da više od 100.000 migranata ne ostane na njezinu tlu.

  • Više od 13.000 ljudi u ponedjeljak je još bilo na grčko-makedonskoj granici, boraveći u veoma lošim uvjetima.

U okviru humanitarne pomoći od 700 milijuna eura na tri godine koje je EU prošlog tjedna odlučio izdvojiti za zemlje najteže pogođene migrantskom krizom, Atena je zatražila 480 milijuna za izgradnju novih prihvatilišta.

No grčke vlasti su zabrinute zbog kašnjenja EU-a u slanju novca: “Ritam slanja je vrlo spor, a potrebe rastu, pa trošimo novac iz državnog proračuna”, rekao je za AFP izvor u vladi uoči susreta na vrhu u Bruxellesu o migrantskoj krizi.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozivao je u više navrata na “proporcionalnu raspodjelu” migrantskog tereta u zemljama EU-a i zaprijetio da će blokirati eventualnu europsku odluku o zatvaranju balkanske rute.

Grčki ministar unutarnjih poslova Panajotis Kurublis izrazio je u ponedjeljak zabrinutost u razgovoru za radio RealFm: “Takva bi odluka značila prihvaćanje načela šovinističkih i nacionalističkih snaga u Europi (…) Grčka nipošto ne može prihvatiti” takvu odluku, istaknuo je.

Komentiraj