Migrant tužio Austriju, ako sud presudi u njegovu korist, hrvatska policija će se naći u problemima

Na Pokrajinskom upravnom sudu u Štajerskoj uskoro će se razmatrati slučaj 17-godišnjeg migranta Amina iz Somalije, koji je vraćen u Sloveniju unatoč tome što je od austrijske policije zatražio azil, piše austrijski dnevnik Der Standard. ‘

I ne bi ovo bila neka važna vijest da se ne tiče i Hrvatske. Naime, prema navodima tužbe u regiji postoji tzv. ‘pushback’ lanac kojim se migrante iz Austrije, preko Slovenije i Hrvatske, vraća u Bosnu i Hercegovinu, što je suprotno važećem pravu.

Prema navodima tužbe koju je u Aminovo ime podnio njegov austrijski odvjetnik Clemens Lahner, 17-godišnji Amin od početka je nekoliko puta “naglašeno” i “dovoljno jasno” na engleskom jasno dao do znanja da se želi prijaviti za međunarodnu zaštitu u Austriji. Amina je austrijska policija privela 25. srpnja u Bad Radkersburgu nakon što je putovao preko Turske i Balkana u Sloveniju te je pješice prešao granicu prema Austriji, u pratnji pet odraslih tražitelja azila iz drugih afričkih zemalja. Slučaj je dokumentirala inicijativa Push-Back Alarm Austria u suradnji s nevladinom organizacijom Asylkoordination Österreich, prenosi Index.hr.

Amin je, navodno, više puta od austrijske policije zatražio azil, no nikada nije pokrenut postupak za ispitivanje njegove prijave, niti su 17-godišnjaku prevedeni dokumenti koje je morao potpisati, a sve to je suprotno odredbama Zakona o azilu.

Utvrdi li austrijski sud da policije Austrije, Slovenije i Hrvatske surađuju u organiziranju pushbacka migranata u BiH, u pitanje će biti dovedeno sve što je o toj temi dosad javno govorio hrvatski MUP.

Prema pisanju austrijskih medija, ovo je već druga tužba ove vrste pred austrijskim sudovima; prva je prošle godine završila porazom policije koju je tužio 21-godišnji Marokanac. Njemu je također povrijeđeno i njegovo pravo na poštivanje ljudskog dostojanstva (između ostalog, morao je kleknuti i potpuno se svući) i pravo na dobivanje odgovarajuće dokumentacije, stoji u toj presudi.

U zaključku njegove presude, sudac je konstatirao da se pushback “ponekad metodički koristi u Austriji” i naveo da se po svoj prilici radi o lancu deportacija preko Slovenije i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, u što su uključeni i policijski dužnosnici. Ministarstvo unutarnjih poslova u Beču odbacilo je ove navode.

Komentiraj