Migrantska kriza i odnosi s Rusijom bit će prioriteti talijanskog predsjedništva skupinom G7, koje počinje u nedjelju, rekao je u četvrtak talijanski premijer Paolo Gentiloni na konferenciji za novinare u povodu završetka godine.

“Italija će iskoristiti predsjedanje skupinom G7 za dva cilja: središnje pitanje Mediterana (…) i promijenjene odnose s Rusijom”, rekao je Gentiloni na tradicionalnoj konferenciji za novinare u povodu kraja godine.

U pogledu Rusije, koja je zbog krize u Ukrajini i aneksije Krima suspendirana iz te skupine najbogatijih zemalja svijeta od 2014., “nije riječ o tome da se odreknemo načela nego da se ne vraćamo logici Hladnoga rata koja nema smisla u aktualnoj situaciji”, dodao je.

Osvrnuvši se na Mediteran, gdje je ove godine poginulo ili nestalo više od 5000 migranata, dok ih je više od 180.000 stiglo u Italiju, “mare nostrum ne smije postati mare nulius, to jest ničije”, istaknuo je Gentiloni.

Kao i njegov prethodnik Matteo Renzi, Gentiloni planira inzistirati na tomu da svi europski partneri preuzmu svoj dio odgovornosti u zbrinjavanju migranata.

Na pitanje što misli o novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Gentiloni je kazao da bi Trump mogao “donijeti neke novine”, ali i istaknuo da to neće dovesti u pitanje “savezništvo sa Sjedinjenim Državama i, što se nas tiče, našu volju da surađujemo s našim glavnim partnerom na geopolitičkom i sigurnosnom planu i u NATO-u”.

Komentiraj