windays.hr

MICROSOFT WINDAYS16: Za bolji rezultat hrvatskog gospodarstva moramo imati fokus i nove obrazovane ljude

Na okruglom stolu konferencije Microsoft WinDays16 govornici Ivan Vidaković (Microsoft Hrvatska), Nenad Bakić (Selectio), Berislav Horvat (EY), Emil Tedeschi (Atlantic Group), Darko Horvat (Ministarstvo poduzetništva i obrta) i Saša Cvetojević (ZIP) razmijenili su mišljenja i dali prijedloge kako od Hrvatske učiniti gospodarskog tigra Europe.

Po uzoru na azijske tigrove Tajvan, Hong Kong, Južnu Koreju i Singapur koji su ostvarili ogroman gospodarski rast između 60-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća ponajviše zahvaljujući ulaganju u obrazovanje stanovništva i izvoz u visokorazvijene zemlje raspravljalo se kako primjeniti taj gospodarski model.

„Da bismo bili uspješni moramo imati fokus. Potrebno je odabrati jednu do dvije, eventualno tri područja te ustrajno raditi na tome s jasnim ciljevima. Također, nužno je osigurati stabilne uvjete za poslovanje“, rekao je Berislav Horvat (EY).

„Mi i dalje imamo neusklađenost obrazovnog sustava i potreba tržišta rada. Vezano uz novi kurikulum ja bih volio da prioritet budu oni studenti koji sad završavaju studije, jer oni prvi dolaze na tržište rada. Ako se prvenstveno fokusiramo na niže razrede osnovne škole, fokus nam je na mladima koji će na tržište rada stupiti za 15-ak godina“, izjavio je Ivan Vidaković (Microsoft Hrvatska).

Govoreći o obrazovnoj reformi ministar Darko Horvat (Ministarstvo poduzetništva i obrta) je istaknuo kako se zalaže za veću umreženost akademske zajednice i privatnog sektora.

“Ne mislim da treba deregulirati sustav, ali bi trebalo postaviti okvire koji prate suvremeno poslovanje. Za bolji ukupni rezultat trebaju nam ljudi koji stvari rade na novi drugačiji način i bit će primjer drugima“, naglasio je Saša Cvetojević (ZIP).

„Zadnjih pet, šest godina smo daleko najgori u Europi po rastu BDP-a. Samo da smo radili stvari kako treba, bez prevelikih inovativnih reformi, naš BDP je mogao biti veći za 17 %, što bi značilo 20 do 25 % veće plaće za sve zaposlenike“, izjavio je Nenad Bakić (Selectio).

„Bez stvarne želje za promjenom, Hrvatska neće iskoristiti svoje potencijale. Mora se osloboditi energija poduzetništva i probuditi optimizam kod građana, odnosno uvjeriti naciju da su promjene nužne“, rekao je Emil Tedeschi (Atlantic Group) i istaknuo kad će se konačno “početi pričati o kreiranju novih radnih mjesta, a ne o grčevitom zadržavanju postojećih koja često nisu nikome potrebna”.

Bila su to glavna mišljenja i zaključci okruglog stola konferencije Microsoft WinDays16.

Komentiraj