Microsoft predstavio programe za razvoj startupova

Microsoft

Tvrtka Microsoft je na ovogodišnjoj europskoj konferenciji poslovnih anđela i investitora EBAN 2016 u Gradu Zagrebu predstavila načine podrške startupova na globalnom i lokalnom nivou.

Gost Konferencije bio je Jason Nadal, direktor odjela za promociju razvojne platforme i poslovna rješenja u Microsoftu Portugal, koji je naglasio da je za razvoj startupa prije svega potrebno zdravo i stabilno poslovno okruženje te je pozvao hrvatske startupe da se prijave u Microsoft programe.

Jason Nadal je objasnio kako je misija Microsofta stvarati platformu za inovacije koje će ljudima unaprijediti živote, globalno i lokalno. Microsoft pomaže startupima da sazriju u tvrtke i to kroz sve dijelove poslovanja, od stručnih treninga za direktore, razvoja kulture timova, zapošljavanja i razvoja talenata pa sve do stvaranja distributivnih kanala s Fortune 500 kompanijama i učenja o tome kako raditi s velikim korporacijama te razvijati nova tržišta.

Istaknuo je kako se inovacije ubrzavaju te naveo primjer portugalskog programa za startupove Ativar kojeg u toj zemlji provode Microsoft, vlada i lokalna vlast zajedno s raznim nevladinim udrugama s ciljem stvaranja poduzetničke klime i poticajnog okruženja za razvoj startup zajednice. Plan programa je povećati broj startupa s 35 tisuća u 2015. na 50 tisuća u 2020. godini te u istom periodu povećati i broj radnih mjesta s 70 tisuća na 130 tisuća, brojke već sada pokazuju da će taj cilj biti ostvaren puno ranije.

jason-nadal-na-eban
Jason Nadal na ovogodišnjoj europskoj konferenciji EBAN 2016

Kompanija Microsoft inače pomaže stvaranje novih startup tvrtki kroz svojih 100 inovacijskih centara u 33 zemlje te kroz razne programe. Jedan od najpoznatijih je Microsoft BizSpark unutar kojeg je od 2008. godine besplatni softver, cloud i druge alate tvrtke Microsoft koristilo preko 100 tisuća stratupova koji su završili program i 1 500 partnera u više od 100 zemalja.

Veliki fokus stavljen je na Microsoft Accelerator, četveromjesečni program kreiran po mjeri startupova Serije A, onih spremnih za ulazak na tržište. Trenutačno Microsoft Accelerator centri postoje u gradovima kao što su Bangalore, Peking, Berlin, London, Pariz, Seattle i Tel-Aviv u kojima je do danas sazrilo više od 500 startupova te je za njih prikupljeno dvije milijarde dolara sredstava. Tridesetidva startupa preuzeto je akvizicijama, a čak 3 startupa je izašlo na burzu.

Ujedno je predstavljen i novi projekt Microsoft Ventures kojim Microsoft strateški pomaže zrelijim startupima u ključnim fazama razvoja putem investicija i akvizicija. U okviru lokalnih aktivnosti, istaknuo je kako Microsoft u Republici Hrvatskoj provodi vrlo uspješne projekte za lokalne startupove, Software Startup Academy i program Tribes.

Jason Nadal
Jason Nadal

“U Microsoftu stvaramo poslovno okruženje koje vrednuje trud, kreativnost i inovativnost. Direktor Microsofta Satya Nadella rekao je da “naša industrija ne poštuje tradiciju“ što je u potpunosti točno. Uvijek mora postojati netko tko će poremetiti status quo. Zato se mi u Microsoftu trudimo stvoriti okruženje unutar naše tvrtke i unutar industrije kako bismo podržali one koji stvaraju. Uz naše vlastite ‘akcelerator’ programe, Microsoft Venture i stotine lokalnih promicatelja tehnologije te posebne programe prilagođene lokalnim potrebama, naš je cilj omogućiti svima koji žele stvarati da postignu više nego što su ikada sanjali”, rekao je Jason Nadal.

Inače, Microsoft Hrvatska je na Konferenciji, u okviru startup natjecanja Zagreb Connect, domaćem startupu Tinitus OFF dodijelio nagradu u iznosu od 25 tisuća dolara u obliku Azure kredita. Radi se o aplikaciji koja uz pomoć glazbene terapije pomaže otkloniti tinitus tj. iritantne šumove u ušima od koji pati čak 20% populacije. Ovaj startup će svoju nagradu iskoristiti za kvalitetnu analizu velikog broja podataka u oblaku, na Microsoft Azure platformi, kako bi učinili svoje proizvode još pouzdanijima i preciznijima.

Startupi koji se žele kvalificirati u programe tvrtke Microsoft trebaju biti mlađi od pet godina, imati prihod manji od jednog milijuna dolara i imati dobru poslovnu ideju, a mogu se prijaviti putem stranice bizspark.microsoft.com.

Komentiraj