Micotakis položio prisegu za predsjednika grčke vlade

Novi grčki premijer desnog centra Kiriakos Micotakis, vođa konzervativne Nove demokracije, položio je u ponedjeljak prisegu za novog grčkog predsjednika vlade, samo 15 sati nakon što su okončani izbori.

U vrlo brzom potezu, rezultati nedjeljnih izbora formalno su predani predsjedniku Prokopisu Pavlopulosu i Micotakis je postao premijer u podne.

Dužnost od bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa trebao bi preuzeti u 13,30 sati, a objavit će sastav kabineta kasnije tijekom dana.

Parlament će glasati o povjerenju vladi 21. srpnja.

Ova pobjeda dolazi četiri godine nakon što je ljevičarska stranka Siriza Aleksisa Ciprasa došla na vlast s obećanjem da će okončati mjere štednje.

Međutim, birači su se okrenuli protiv Sirize nakon što je usvojila oštre fiskalne mjere u zamjenu za paket pomoći zemlji pogođenoj dužničkom krizom.

Nezaposlenost i ekonomska kriza dodatno su smanjili potporu Sirizi.

Uoči prisege, Micotakis je obećao da će Grčka “ponovo ponosno podići glavu”, prenosi BBC u ponedjeljak.

Nakon pobjede Nove demokracije na izborima u nedjelju, Micotakis je rekao da neće iznevjeriti nade grčkog naroda.

Nova demokracija dobila je većinu sa 158 glasova u parlamentu od 300 mjesta, omogućivši Micotakisu da vlada bez koalicijskog partnera i preuzme dužnost odmah.

Siriza je pala sa 149 na 86 mjesta.

Četiri manje stranke prešle su prag od 3 posto i dobile mjesta u parlamentu.

Micotakis, sin bivšeg premijera Konstantinosa Micotakisa, rekao je da su mu rezultati izbora dali snažan mandat za promjene, ali je dodao da će biti premijer svih Grka jer ih ima “premalo da bi ostali podijeljeni”.

Novoizabrani premijer obećao je niže poreze, veću privatizaciju javnih usluga i planove da se ponovno ispregovara dogovor s grčkim vjerovnicima koji bi omogućio da više novca bude reinvestirano u zemlju.

Odaziv na ovim izborima bio je 57 posto i jedan je od najnižih zadnjih desetljeća.

Komentiraj