U subotu su u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupile dvije velike svjetske glazbene zvijezde, skladatelj, pijanist i pjevač Michel Legrand (1932.) i najveća francuska operna diva današnjice Natalie Dessay (1965.). Njihov koncert za Dan zaljubljenih, intimno nazvan „Entre elle et lui“ (Između nje i njega) zapravo je naslov zajedničkog albuma u izdanju kuće Erato, na kojemu Natalie Dessay izvodi najpoznatije Legrandove šansone i numere iz filmova za koje je skladao glazbu u posljednjih četrdeset i pet godina.

[quote_box_center]

  • Suradnja ovo dvoje umjetnika koji svaki u svojem području vole prelaziti granice glazbenih žanrova, započela je 2013

[/quote_box_center]

Legrandova karijera nakon diplome u ranoj mladosti na pariškom Konzervatoriju skrenula je u šansonijerske vode, a početkom šezdesetih godina pridružio se francuskom novom valu, skladajući glazbu za filmove redatelja poput Jean-Luca Godarda, Françoisa Reichenbacha i Jacquesa Demyja, s kojim je najduže surađivao.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Komentiraj

PREKODavor Šiftar
Podijeli objavu
Prethodni članakKultura i povijest odlučuju o ekonomskoj budućnosti naroda
Sljedeći članakKvalitetna predstava začinjena okusom neukusa
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.