Michael Mann, redatelj velikih hitova, još uvijek je bez Oscara

Američki filmski redatelj, scenarist i producent Michael Mann 5. veljače slavi svoj 78. rođendan. Čovjek iza kojeg su veliki filmski hitovi, još se nije okitio Oscarom. Za film Probuđena savjest (The Insider) je Michael Mann bio nominiran u tri kategorije – za najboljeg redatelja, najbolji film i za najbolje adaptirani scenarij, no sve je ostalo na tome.

Nakon velikog uspjeha “Posljednjeg Mohikanca” i “Vrućine”, Michael Mann snimio je film o duhanskoj aferi. Događaji prikazani u filmu odigrali su se 1994. godine, a predložak za scenarij bio je članak Marie Brenner “Čovjek koji je previše znao”, objavljen u Vanity Fairu.

U priču nas uvodi Lowell Bergman (Al Pacino), koji je producent emisije “60 minuta” u televizijskoj kući CBS. Istražujući podatke o duhanskoj industriji, upoznaje dr. Jeffreya Wigenda (Rusell Crowe), znanstvenika koji je otpušten iz Browna i Williamsona, tvrtke koja proizvodi cigarete. Kad shvati da Wigend zna sve o prikrivanju podataka o štetnosti pušenja, Bergman ga počne nagovarati da nastupi u emisiji i otkrije to javnosti. No, Wigenda, iako je otpušten, i dalje obvezuje dogovor o povjerljivosti podataka povezanih s radom kompanije. Nakon nekog vremena, usprkos tome što on i njegova obitelj dobivaju anonimne prijetnje, Wigend pristaje na snimanje razgovora, no uprava CBS-a zabranjuje njegovo emitiranje…

Komentiraj