Mianmar je pozvao muslimane na nemirnom sjeverozapadu zemlje da surađuju u potrazi za pobunjenicima, čiji su koordinirani napadi na policijske i vojne postaje i snažan vojni odgovor na njih izazvali jedan od najvećih izljeva nasilja u područjima gdje živi zajednica Rohingya u nekoliko desetljeća.

U sukobima i protunapadima vojske ubijeno je gotovo 400 ljudi. Oko 58.600 Rohingya prebjeglo je u susjedni Bangladeš zadnjih tjedana, gdje se humanitarni radnici bore da izađu na kraj s novonastalom situacijom.

Odnos većinski budističkog Mianmara prema 1,1 milijun muslimana Rohingya najveći je izazov s kojim se suočava čelnica Aung San Suu Kyi.

Zapadni kritičari optužuju je da se ne zauzima za manjinu koja se već dugo žali da je žrtva progona.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da je nasilje protiv muslimana preraslo u genocid.

To označava dramatičnu eskalaciju nasilja koje se kuha od listopada, kada je mali napad Rohingya na sigurnosne postaje izazvao siloviti vojni odgovor.

“Muslimani u selu u sjevernom Maungtawu pozvani su preko razglasa da surađuju dok su sigurnosne snage tražile ekstremističke teroriste Arakan Rohingya vojske spasa (ARSA) a ne da predstavljaju prijetnji niti mašu oružjem dok sigurnosne snage ulaze u njihovo selo”, prenosi državni dnevni list Global New Light of Myanmar u nedjelju.

Vlada je ARSA-u proglasila terorističkom organizacijom. Skupina je preuzela odgovornost za koordinirane napade na policijske i vojne postaje prošli tjedan.

U selu Maungni seljani su ranije ovog tjedna uhvatili dva pripadnika ARSA-e i predali ih vlastima, dodaje list.

Vojska je na svojoj Facebook stranici napisala da su pobunjenici Rohingya zapalili samostane, škole, kuće te spalili Budine slike u Rakhineu na sjeveru zemlje.

Uništeno je više od 200 objekata, uključujući domove i trgovine, u nekoliko sela, dodaje vojska.

Dok mianmarske vlasti optužuju ARSA-u da je spalio domove, Rohingye koji su prebjegli u Bangladeš kažu da vojska čini sve kako bi izbacila Rohingye iz zemlje, te da ih na to želi prisiliti napadima i ubojstvima.

Komentiraj