Glavni direktor malezijskog civilnog zrakoplovstva Azharudin Abdul Rahman podnio je u utorak ostavku, dan nakon objave izvješća o istrazi koje ne sadrži niti jedan novi podatak o neobjašnjivom nestanku 2014. zrakoplova Malaysian Airlinesa MH370 s 239 putnika.

U izvješću predstavljenom u ponedjeljak obiteljima žrtava u ministarstvu prometa navodi se da “istražitelji nisu mogli utvrditi točan razlog nestanka MH370”, što je izazvalo bijes ljudi koji su izgubili svoje bližnje.

U dokumentu od 400 stranica navode se brojne greške zračne kontrole u Maleziji i Vijetnamu, posebice glede aktiviranja “faze hitnosti” nakon što je Boeing 777 nestao s radarskih ekrana.

Da zračna kontrola nije poštivala uobičajenu proceduru potvrdio je glavni direktor malezijskog civilnog zrakoplovstva.

“Stoga, sa žaljenjem i nakon dosta promišljanja odlučio sam podnijeti ostavku”, kazao je Rahman.

Zrakoplov je 8.  ožujka 2014. poletio iz Kuala Lumpura za Peking. Nakon nestanka zrakoplova, Australija, Malezija i Kina su sve do siječnja 2017. tragale za nestalim Boeingom 777.

Nikakav trag zrakoplova nije pronađen u zoni pretrage od 120.000 četvornih kilometara u južnom dijelu Indijskog oceana. Oko dvadesetak fragmenata pronađeno je u obalnom području istočne Afrike, daleko od zone potrage, i vlasti smatraju da najvjerojatnije pripadaju tom zrakoplovu, no slučaj MH370 i dalje ostaje najveći misterij suvremenog civilnog zrakoplovstva.

Komentiraj