Rob Stothard/Getty Images

MH17: Završno izvješće o uzrocima pada bit će 13. listopada

Završno izvješće o uzrocima pada zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17, koji se u srpnju 2014. srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, objavit će se 13. listopada, priopćio je Nizozemski ured za sigurnost (OVV), koji vodi istragu.

Obitelji će o zaključcima izvješća biti obaviještene prije njegove službene objave, dodaje OVV, koji istražuje uzroke nesreće, a ne tko je odgovoran za nju.

U prethodnom izvješću OVV-a iz rujna 2014. navodi se da je zrakoplov srušen “velikim brojem projektila”, što je potaknulo veliku sumnju da je riječ o raketama zemlja-zrak.

 

  • Istragu o kaznenoj odgovornosti koordinira nizozemsko državno odvjetništvo, a vode ju nizozemski, belgijski, ukrajinski, australski i malezijski stručnjaci. Potonji su početkom kolovoza izvijestili da su pronašli dijelove koji “najvjerojatnije” pripadaju raketi BUK.

 

Boeing 777 Malaysia Airlinesa srušen je 17. srpnja 2014. na istoku Ukrajine, gdje se proruski separatisti bore s vladinim snagama, na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Ukrajina i Sjedinjene Američke Države tvrde da su letjelicu srušili proruski separatisti ruskom raketom zemlja-zrak tipa BUK. Moskva pak počiniteljima napada smatra ukrajinske snage.

Pronađeni su i identificirani dijelovi tijela svih putnika, osim dvoje Nizozemaca.

Komentiraj