MFF – Želimir Žilnik dobitnik ovogodišnje nagrade “Maverick”

Davor Puklavec/PIXSELL

Filmski autor Želimir Žilnik ovogodišnji je dobitnik nagrade “Maverick” koju Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja.

Taj pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala bit će gost festivala te sudjelovati u razgovorima i diskusijama, a prikazat će se i izbor njegovih ključnih radova “Rane radove”, “Marble Ass” i “Destinacija Srbistan”.

Već je prvim filmom “Žurnal o omladini na selu, zimi” iz 1967. Želimir Žilnik (Niš, 1942.) uzburkao duhove i postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini, stoji u najavi festivala.

U kratkim “Lipanjskim gibanjima” zabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968., kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u igranom prvijencu “Rani radovi” iz 1969., nagrađenom Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.

Prikazat će se i njegovo kultno djelo “Marble Ass” u kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, najavljeno je.

Često neslužbeno prevođen kao “Dupe od mramora”, taj je Žilnikov film 1995., u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije, osvojio veliku queer nagradu “Teddy” na Berlinaleu.

Slom sustava vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe, te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe, glavne su teme njegova recentnog stvaralaštva.

Za festival je stoga izabran njegov najnoviji dokumentarni film “Destinacija Srbistan” o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.

Osim “Mavericka” Motovun Film Festival je prije početka festivala već objavio dobitnika još jedne nagrade – Nagrade 50, koja je ove godine pripala Nenadu Puhovskom.

Koji će od filmova dobiti motovunske nagrade Propeler odlučit će četveročlani žiri u kojemu su glumica Alma Prica, talijanski redatelj Salvatore Mereu, slovenski redatelj Klemen Dvornik i predsjednik žirija, islandski redatelj i producent Fridrik Thor Fridriksson.

Komentiraj