FaH/ Tomislav Bušljeta/

MFF: Tri domaća dugometražna filma u programu festivala

Motovun Film Festival (MFF) u svom 21. izdanju donosi čak tri dugometražne hrvatske produkcije i koprodukcije – “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, “Aleksi” Barbare Vekarić i “Chris the Swiss” Anje Kofmel .

“Zajednička im je poveznica da se bave temama koje naše društvo izbjegava, bilo da je riječ o nacionalizmu i ksenofobiji, nekažnjenim zločinima ili nerazjašnjenim ratnim epizodama, ili pak o mladima izgubljenim na prijelazu iz mladosti u odraslost”, ističu s MFF-a.

Film “Srbenka” najavljuje se kao jedan od važnijih ovogodišnjih domaćih dokumentaraca. Na svoju hrvatsku premijeru u Motovunu dolazi nakon što je nagrađen prestižnom nagradom Doc Alliance.

Film prati pripreme za predstavu “Aleksandra Zec” kazališnog redatelja Olivera Frljića, zbog koje je dio branitelja prosvjedovao,  pitajući se zašto Frljić ne radi predstave o ubijenoj hrvatskoj djeci.

“Upravo to pitanje jedno je od tema razgovora redatelja i njegovih glumaca, koji se tijekom kazališnih proba i sami raspadaju u nemoći pred mržnjom koja nas okružuje. Pritom, osobne traume i obiteljske povijesti izviru na površinu u često dramatičnim trenucima filma koji je nadrastao puki making of”, napominje se u najavi.

Tabu temama bavi se i dokumentarno-animirani film “Chris the Swiss” švicarske redateljice Anje Kofmel, u kojem pokušava rasvijetliti okolnosti nikad istražene smrti svojeg rođaka, švicarskog novinara Christian Würtenberg, koji je pronađen mrtav u na slavonskom bojištu devedesetih, u uniformi jedinice međunarodnih plaćenika.

Taj je film premijeru imao na canneskom Tjednu kritike i također je prije samog prikazivanja u Hrvatskoj izazvao kontroverze i reakcije braniteljske populacije, nezadovoljne zbog interpretacije događaja iz Domovinskog rata.

Više od 20 godina poslije, njegova rođakinja i redateljica dolazi u Hrvatsku istražiti pozadinu njegove smrti, a tragovi je vode prema zaključku da su ga ubili suborci iz jedinice kojom je zapovijedao bolivijski dragovoljac Eduardo Flores Chico.

Posljednji od tri domaća dugometražna filma odmiče se od ‘duhova prošlosti’ i zatvara ovogodišnji festival. To je “Aleksi, debitantski film redateljice Barbare Vekarić obojen ljetnim mediteranskim notama, s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi.

S Motovuna kažu da se taj film uklapa u ovogodišnju temu koja kroz program Berlin – grad partner propituje tajnu privlačnosti toga grada mladim generacijama.

“To je film koji o ozbiljnim problemima generacije progovara na vedar, lepršav način, uz humor, glazbu i fotografiju žarkih boja”, napominju.

Glavna junakinja, Aleksi, želi u Berlin iako zapravo ne zna što bi sa životom. Ne mora nikamo ‘trbuhom za kruhom’, ima veliku kuću, bogate roditelje i vinariju, ali ipak smatra da bi ispunjen život trebala tražiti negdje drugdje. U međuvremenu, ulazi u vezu s tri posve različita muškarca – američkim fotografom Christianom, s kojim je vežu slični interesi, lokalnim glazbenikom Goranom, čije tradicionalne stavove ne podnosi, ali ih veže snažna kemija, i starijim, šarmantnim, bogatim slovenskim plejbojem Tonijem, pretvarajući tako život, bez ikakve stvarne potrebe, u teško rješivu zavrzlamu.

Film je snimljen u sunčanim krajolicima Orebića, a glume doajeni Neda Arnerić i Aljoša Vučković, te Goran Marković koji je s Tihanom Lazović već glumio u “Zvizdanu”.

Komentiraj