MFF ‘Počasni građanin’ u utorak otvara festival na motovunskom brdu

Hina

Filmom “Počasni građanin” Mariana Cohna i Gastona Duprata, jednim od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine, komedijom o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti,  u utorak počinje dvadeseti Motovun Film Festival (MFF) koji u svom jubilarnom izdanju donosi devetnaest filmova u glavnom programu s pričama koje sežu od gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva do šuma Bugarske i motovunskog brda.

“Počasni građanin” prati dobitnika Nobelove nagrade za književnost koji se trijumfalno vraća u rodni grad u Argentini, no susret s ljudima u maloj sredini koja mu je bila inspiracija za romane donosi mu neke nove probleme. Film u Motovun dolazi ovjenčan, među ostalim, Goyom za najbolji strani film i nagradom za najboljeg glumca s Venecije.

Svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom jednog domaćeg) hrvatske su premijere, među njima je i nemali broj onih koji su bili hitovi sezone u svojim zemljama.

To su, primjerice, španjolski krimić “Gnjev mirnog čovjeka” Raula Arevala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, i film “Aritmija” jednog od najintrigantnijih ruskih redatelja današnjice Borisa Hlebnikova.

Prvi put na festivalu će se prikazati igrani film koji je dijelom ondje i snimljen – “Kratki izlet” Igora Bezinovića, koji je na nedavno završenom 64. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film.

Svjetsku premijeru imat će film “Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, dokumentarac u produkciji Factuma.

O hrvatskoj glazbi tog vremena govore tadašnji njezini akteri, od Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre, Vere Svobode do frontmena grupe Opća opasnost Pere Galića.

Organizatori ističu da, kao i dosad glavni program MFF -a uspješno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala, poput filma “Trg” Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova, poput “Pravog momka za Marry Darrena Thorntona ili filma “Rastroj” poljske redateljice Kasije Adamik.

O najboljem filmu odlučivat će odabrani žiri – aktivistica i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot, Maša Aljehina, spisateljica Rumena Bužarovska, filmska producentica Anna María Karlsdottir, filmski redatelj Hrvoje Hribar i kazališni redatelj Oliver Frljić.

Slavna poljska redateljica i ovogodišnja dobitnica motovunske nagrade Maverick, Agnieszka Holland u Motovun dolazi s dva filma “Provincijski glumci” i “Tragovi”.

Iako je početkom karijere pripadala tzv. kinematografiji moralne zabrinutosti i bavila se svakodnevnim temama i političkim komentarima, posljednjih se godina uspješno okušala u televizijskoj režiji, surađujući s velikim produkcijskim kućama HBO-a i Netflix u popularnim serijama “Žica” i “Kuća od karata”. Na festivalu će se prikazati pilot epizoda američke serije “Treme” u njezinoj režiji.

Tradicionalno bogati popratni program festivala

Popratni program donosi izbor važnijih filmova s Islanda – ovogodišnje zemlje partnera, u posebnom programu nazvanom “Istrand”, dok će se u programu “Izopačena umjetnost 2.0” propitivati nove tendencije ograničavanje slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je neka umjetnost prihvatljiva, a neka druga ne.

Prikazat će se desetak filmova koji govore o zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, te održati okrugli stol u koji će se uključiti sudionici iz dvanaest zemalja, od naših prostora do Mađarske, Poljske i Albanije.

Prvi put u 20 godina postojanja MFF-a, glavni motovunski trg postaje mjesto glazbenog dijela festivala, kojega otvara Let 3 u utorak navečer, a zatvara slovenski Laibach, u subotu, 29. srpnja.

Na motovunskim ulicama nastupa zagrebački DJ dvojac Felver&Jogarde te zemunski umjetnički kolektiv “Matrijaršija”.

Damir Martinović Mrle iz Leta 3 i Ivanka Mazurkijević aka Mr. Lee i Ivane Sky izvodit će s bendom glazbu na projekciji jednog od najstarijih motovunskih hitova – filma “Tuvalu”.

U toj će izvedbi koristiti neobične žičane i puhaće instrumente, Mrletov izum, a dobrovoljci iz publike pozvani su da sviraju na njima, neovisno o sviračkom umijeću, a publika će se i na razne druge načine uključiti u taj filmsko-glazbeni događaj.

“Tuvalu” je otkačena priča o chaplinovskom junaku Antonu koji radi kao čuvar na bazenu svoga oca, a istodobno se bori protiv bratova nauma da proda bazen i za naklonost lijepe Eve.

Riječ je o suvremenom nijemom filmu njemačkog redatelja Veita Helmera, posveti pionirima pokretnih slika, prikazanom u Motovunu 2000. godine.

Komentiraj