MFF: Filmski festival bez jednokratne plastike

Ovogodišnji Motovun Film Festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, priključuje se globalnoj akciji Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom zagađenju okoliša i posljedicama za žive organizme.

“Jednostavna računica prošlogodišnjeg izdanja Motovuna dovela je do frapantnog podatka: plastičnim čašama koje su potrošene svaki dan bi se mogao izgraditi toranj viši od motovunskog brijega koji se nalazi na nemalih 277 metara nadmorske visine”, kažu s festivala.

Pionirska akcija kojoj se pridružuju tek je uvod u zabranu korištenja jednokratne plastike koji će postati obavezna jer će se u roku od dvije godine ugraditi u zakone zemalja Europske unije.

Kako je najavljeno, Motovun Film Festival poticat će ugostitelje da za vrijeme manifestacije izbace čaše, slamke i žličice od plastike, pozvati posjetitelje da podrže one koji se uključe u akciju i koje će označiti certifikatom ‘plastic free’.

Jednokratne čaše koje su se do sada bacale zamijenit će se čašama za višekratnu upotrebu, koje će posjetitelji moći vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir.

Akcija se organizira u suradnji s Greenpeace Hrvatska, čiji će predstavnici održati predavanje U okovima plastike (25. srpnja) o štetnom utjecaju plastike i posebice mikroplastike na okoliš i život općenito.

Bit će riječi i o razmjerima zagađenja sa svim budućim implikacijama, a ponudit će se i rješenja za prevenciju daljnjih zagađenja, kao i način na koji svaki pojedinac može aktivno sudjelovati u promoviranju racionalnog i ekološki osviještenog korištenja plastike.

Aktivist Marko Capek govorit će o tome kako je iz svog života isključio plastiku, a održat će i radionicu izrade neškodljivih dezodoransa i kocki za sunčanje.

U subotu 27. srpnja među motovunske kampere dolazi Goran Zgrablić, proslavljeni kuhar, sommelier i laserski fizičar koji će održati mini-tečaj kuhanja bez otpadaka.

Pilot-akciju zelenog festivala podržali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Istarska županija – upravni odjel za turizam.

Komentiraj