Mediteran Film Festival, koji će se održati od 23. do 26. kolovoza u Širokom Brijegu (BiH) i ove godine u sklopu svojih programa ‘MFF Fora’ i ‘MFF School’ namijenjenih najmlađim fimoljupcima, donosi projekcije filmova i radionice renomiranih američkih predavača, najavljuju organizatori.

Kako se ističe u najavi, u MFF-ovu programu ‘MFF Fora’ bit će prikazani filmovi “Vrapčić Richard” redatelja Tobyja Genkela i Rezae Memaria o vrapčiću kojeg su od rođenja odgajale rode i koji kreće u potragu za saznanjem tko je on ustvari, te “Uzbuna na Zelenom vrhu”, redateljice Čejen Černić. još jednu priču o dječjem junaku Koku književnika Ivana Kušana.

Pored planiranih projekcija za najmlađe, u tijeku su radionice ‘MFF School’ koje bi do otvaranja MFF-a trebale snimiti dva kratka igrana filma. Na natječaj je pristiglo 13 zanimljivih scenarija od kojih su nakon prezentacije odabrana dva, radnih naslova “Potraga” i “The Grey Are”.

Scenariji su trenutno u fazi razrade i pretprodukcije. Filmski set se 17. kolovoza seli na prostor Parka prirode Blidinje gdje će završiti snimanje, a po povratku u Široki Brijeg radit će se na montaži i postprodukciji. Glumce i filmsku ekipu čini 50-ak srednjoškolaca iz Amerike (12) i Hercegovine od kojih su neki prvi put na radionici ali su uspješno završili tečajeve za početnike.

Mladima će filmsko znanje kroz ‘MFF School’ radionice prenijeti šest predavača koji dolaze iz Američkog filmskog kampa za mlade Outside The Lens (San Diego), Filmske produkcije Rough Cut Productions (Philadelphia) i YouTuba (Los Angeles). Voditeljica radionica je Američka filmska redateljica Lucy Eagleson, a većina predavača je završila najprestižniji studij za film na sveučilištu u Californiji (University of Southern California).

Dosadašnji filmovi nastali na radionicama MFF-a odnijeli su prve nagrade na međunarodnim festivalima djece i mladeži u Karlovcu (Four River Film Festival – Grand Prix i Nagrada publike) i u Dubrovniku, na Mediteranskom filmskom festivalu djece i mladeži (DUFF – prva nagrada za najbolji kratki igrani film).

Radionice se odvijaju uz potproru Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH koje ujedno daje podršku i festivalu.

Filmovi nastali na radionicama prikazuju se na velikom broju festivala djece i mladeži, a filmovi koji budu realizirani ove godine bit će premijerno prikazani na otvaranju 18. Mediteran Film Festivala, koji će se održati od 23. do 26. kolovoza u Širokom Brijegu.

Komentiraj