Mexico City zabranio plastične čaše, slamke i pribor za jelo

Unsplash/Brian Yurasits

Službene vlasti u Mexico Cityu su zabranile izdavanje i prodaju nekih proizvoda od jednokratne plastike.

Trgovine, restorani i zalogajnice više neće moći kupcima ili gostima ponuditi plastične čaše, slamke, pribor za jelo i balone. Mexico City, kao jedan od najvećih svjetskih gradova, je zadnji u nizu, koji je uveo ovakvu zabranu. Nakon prošlogodišnje zabrane izdavanja plastičnih vrećica, ovo je druga faza provođenja ovog zakona, koja je nedavno stupila na snagu.

Mnogi velegradovi, države poput Kalifornije, Njemačke, Austrije, Francuske i Italije su uvele ili će uskoro uvesti slične zakone. Šire urbano područje Mexico Citya ima 21 milijun stanovnika i oni svaki dan proizvedu ogromnu količinu smeća, što stvara i ekološki problem. Ovi napori su uvedeni kako bi se i lakše gospodarilo otpadom te pojednostavio posao komunalnim službama i tvrtkama, koje se bave recikliranjem.

Kazne za nepoštivanje zakona su visoke, biorazgradive i reciklirane čaše, tanjuri i slični proizvodi su nešto skuplji, neki gosti čak odbijaju njihovo korištenje, no većina poduzetnika je prihvatila ovu odredbu i prilagodila se.

Komentiraj