METKOVIĆ Niti 9 mjeseci od Gabrijelove smrti nema CRP analizatora

Od smrti dječaka Gabrijela u Metkoviću prošlo je devet mjeseci, a Ministarstvo zdravstva još nije nabavilo nijedan CRP analizator – odnosno uređaj za brzu analizu krvi. Problem su žalbe u postupcima javne nabave, javljam HRT.

Unatoč tomu – Grad je Domu zdravlja donirao uređaje, no pravilnik o načinu obavljanja medicinsko-biokemijske djelatnosti u liječničkim ordinacijama – sve je dodatno zakomplicirao.

Tragična smrt desetogodišnjeg Gabrijela ipak je potaknula promjene u metkovskom domu zdravlja.

– U domu zdravlja su stigli CRP-analizatori, jedan je kod doktorice Ksenije, a drugi je trebao biti u pedijatriji kod doktora iz Mostara, govori Ivana Bebić, majka preminulog dječaka.

Uređaje za brzu analizu krvi donirao im je grad, no zbog strogog pravilnika liječnici se njima ne smiju samostalno koristiti.

– Opet je napravljen pravilnik da se pogoduje biokemijskom lobiju, rekao je Ivo Matičević, predstavnik građanske inicijative “Sinovi i kćeri Neretve

– To su aparati za kućnu upotrebu, smiješno je da se nekim pravilnikom ograničava, istaknuo je.

Ministar zdravstva naglašava.

– S jedne strane, osigurana je zakonska osnova pravilnikom. Od 5. mjeseca ove godine, bilo koji dom zdravlja, hitna služba može nabaviti analizator, naglašava Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

I dok se u dolini Neretve pitaju.

– Ako ima Ksenija zašto nemaju svi ostali, to je pitanje. Zašto nema punkt u Opuzenu analizator, zašto hitna u Metkoviću nema crp analizator, to je pitanje, govori Matičević.

Ministar odgovora da je, što se njih tiče, problem u javnoj nabavi.

Komentiraj