METELKO-ZGOMBIĆ: “U predsjedanju Vijećem EU odlično smo se snašli”

Hrvatska se odlično snašla u predsjedanju Vijećem Europske unije, ustvrdila je večeras na HRT-u državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) Andrea Metelko-Zgombić, a njezinu su ocjenu podržali politički analitičari Denis Avdagić i Goran Bandov.

Metelko-Zgombić podsjetila je kako je Hrvatska već 28. siječnja aktivirala mehanizam međusobne razmjene informacija o korona virusu i “brzo reagirala na situaciju bez presedana”. Također, ocijenila je, usprkos pandemiji, Hrvatska je uspjela “uvelike ostvariti svoje ciljeve predsjedanja”.

Politički analitičar Denis Avdagić ustvrdio je kako je hrvatskom predsjedanju “jako teško dati manje od ocjene pet”. “Do izražaja je došla naša mogućnost improvizacije, koja je ovaj put pomogla ne samo Hrvatskoj, nego i Europskoj uniji”. Avdagić dodaje kako je “sreća da sada predsjedanje preuzima Njemačka, koja može nastaviti na dobrim temeljima koje je postavila Hrvatska”.

Goran Bandov sa zagrebačkog Sveučilišta ustvrdio je da se Hrvatska pokazala kao “izrazito snalažljiva”, i “izrazito je dobro” reagirala u izazovima koji nisu bili predviđeni.

“Hrvatska je učinila apsolutno sve što je mogla u okolnostima kakve su bile”, kazao je, naglašavajući kako je Hrvatska imala veliku ulogu u nametanju Uniji stava kako se ova kriza ne može riješiti bez solidarnosti. “Za prometne koridore na početku pandemije praktički se izborila Hrvatska”, ustvrdio je Bandov.

Metelko-Zgombić istakla je kako je hrvatsko predsjedništvo “bilo prvo digitalno predsjedništvo Vijećem EU”. “Stvarno možemo biti ponosni onim što smo učinili”, ustvrdila je.

Komentiraj