Metelko-Zgombić na videokonferenciji ministara za europske poslove

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na videokonferenciji ministara europskih poslova u organizaciji Vijeća za opće poslove na kojoj se raspravljalo o vladavini prava, borbi protiv covida-19, terorizmu, proširenju i europskom proračunu, priopćio je MVPEI.

Ministri su raspravili situaciju u pet država članica po protokolarnom abecednom redu (Belgija, Bugarska, Češka, Danska i Estonija), a Metelko-Zgombić je naglasila je da je rasprava u Vijeću prigoda za produbiti dijalog, ojačati zajedničko razumijevanje vladavine prava u Uniji i razmijeniti uzajamna iskustva i najbolje prakse.
U okviru pripreme sastanka Europskog vijeća u prosincu, državna tajnica je naglasila važnost kolektivnih napora u borbi protiv pandemije covida-19 i jačanja otpornosti zdravstvenih sustava te ozdravila pozitivne izglede glede razvoja cjepiva.

“Osiguravanje pristupa cjepivu za sve građane EU-a bit će važan pokazatelj učinkovitosti Unije”, kazala je Metelko-Zgombić.

Glede rasprave o sigurnosti podržala je daljnji rad na mjerama u borbi protiv terorizma i radikalnog ekstremizma, te izrazila solidarnost s Francuskom i Austrijom osuđujući nedavne terorističke napade.
Vezano za proširenje EU-a, njemačko predsjedništvo je izvijestilo o trenutačnom stanju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je kako Hrvatska podržava usvajanje pregovaračkih okvira i održavanje prve Međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom do kraja njemačkog predsjedanja.
Državna tajnica je izrazila podršku postignutom dogovoru njemačkog predsjedništva s Europskim parlamentom o novom VFO-u i paketu za oporavak kako bi se osigurala prijeko potrebna likvidnost, a planirana sredstva započela koristiti bez odgode.
Također, Komisija je pod točkom zakonodavnog programiranja predstavila svoj program rada za 2021. godinu, aktualno i predstojeće predsjedništvo (Portugal) predstavili su plan europskog semestra za 2021. godinu, a i ministri i ministrice su ujedno razmijenili mišljenja o borbi protiv antisemitizma.

Komentiraj