‘Meta je pogođena’: Rusija uspješno testirala novi sustav protuzračne obrane S-500

Rusija je u utorak objavila da je uspješno testirala svoj novi sustav protuzračne obrane S-500, prenosi AFP i dodaje da je Moskva posljednjih godina zbog napetosti s NATO savezom razvila nova oružja.

“Raketni sustav najnovije generacije S-500 na poligonu Kapustin Yar izvršio je testno borbeno gađanje kako bi oborio balistički projektil velike brzine”, priopćilo je ministarstvo obrane.

“Meta je pogođena”, dodaje se u priopćenju ruske vojske koja je prvi puta objavila slike proturaketnog sustava S-500 u akciji.

Kada se završe sva probna testiranja, S-500 će biti raspoređen u Moskovskoj regiji, kao dio vojne jedinice za protuzračnu obranu.
Rusija tvrdi da sustavu S-500, maksimalnog dometa od 600 kilometara “nema premca u svijetu”. Taj će sustav zamijeniti i dalje vrlo sofisticiran sustav S-400 koji je Rusija prodala nekim zemljama, uključujući i Tursku koja je članica NATO-a.
Početkom srpnja je zapovjednik ruskih zračnih snaga Sergej Surovikin kazao da S-500 “može uništiti rakete srednjeg dometa i, ukoliko bude potrebno, interkontinentalne projektile na njihovom posljednjem dijelu putanje, a također i hipersonične projektile”.

Rusija je također jučer objavila da je uspješno testirala hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da mu u svijetu nema ravna.

Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru, rubnom moru Arktičkog oceana, te da je letio brzinom sedam puta većom od zvuka i udario u 350 kilometara udaljenu metu na zemlji na obali Barentsova mora.

Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Putin bi danas trebao posjetiti i sajam zrakoplovne tehnike MASK-21, nedaleko od Moskve, na kojem će biti predstavljen novi ruski nevidljivi lovac.

Radi se o jednomotornom borbenom zrakoplovu proizvođača Suhoj naziva “Šah-mat”.

Komentiraj