EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Met policija ukinula patrole pred ekvadorskom ambasadom, ali ne odustaje od uhićenja Assangea

Britanska policija u ponedjeljak je okončala 24-satnu stražu oko ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, gdje je osnivač WikiLeaksa ulian Assange zatražio utočište 2012. godine, objavila je Metropolitan policija. Assange je zatražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, koje on negira.

Procjenjuje se kako je na stražu u tri godine utrošeno preko 12 milijuna funti, a Met policija kazala je kako stalna policijska prisutnost više nije moguća zbog ograničenih resursa i brojnih prijetnji Londonu.

“Moramo uravnotežiti interese pravde u ovom slučaju, povećana je prijetnja sigurnosti građana Londona i svih ostalih koje štitimo”, stoji u priopćenju. Ipak, poručuju kako ne odustaju od namjere da uhite Assangea.

Australac je zatražio azil kako bi izbjegao spomenuto izručenje u Švedsku, zbog straha da bi ga Švedska potom izručila SAD-u gdje bi bio suočen sa suđenjem za objavljivanje tajnih američkih dokumenata. Švedske su vlasti kazale da su optimistične oko postizanja sporazuma s Ekvadorom, koji je Assangeu odobrio azil 2012. godine prema Konvenciji i statusu izbjeglica iz 1951. godine, kako bi se Assange mogao ispitati u Londonu.

Komentiraj