MESS kaže da se zbog prijetnja Frljićeva predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” u Sarajevu prikazuje bez publike

Saša Zinaja

Direkcija sarajevskog kazališnog festivala MESS u nedjelju je odlučila da predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” u režiji Oliera Frljića bude izvedena bez prisustva publike a ta je odluka obrazložena sigurnosnim razlozima kao i javnim pritiscima.

Samo dva sata prije najavljenog izvođenja predstave koja je uvrštena u službeni program festivala direkcija MESS-a objavila je kako će ona biti odigrana samo za članove žirija i goste festivala dok publika s kupljenim kartama tu izvedbu neće moći vidjeti.

Karte za tu predstavu odavno su rasprodane.

Iz MESS-a tvrde kako su informirani da je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski uputio kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH zbog najave izvođenja predstave a ističu kako su svemu doprinijeli i “napisi u hrvatskom tisku koje su mediji u BiH neodgovorno prenijeli”.

Time je, kako navode iz direkcije MESS.a, proizveden “val dezinformacija o predstavi redatelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH”.

Otkazivanje prikazivanja predstave zbog navodnog vrijeđanja vjerskih osjećanja u subotu je zatražila uprava Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” a brojne osude uslijedile su iz bošnjačkih udruga kao i iz islamističkog časopisa SAFF.

“Napredak” je priopćio kako je Frljićeva predstava blasfemična te da se u njoj ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana, napose vjernika.

Kritikama predstave i pozivu na njeno skidanje s programa pridružila se i Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

“Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer  izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja”, stoji u komentaru kojega je objavila KTA.

KTA navodi druge medije (Jutarnji.hr, Večernji.hr, Dnevno.hr, Sloboda.hr itd.) te argumentirajući svoje tvrdnje kaže da “u jednom trenutku predstave: gola „muslimanka“ s hidžabom, iz svojega spolnoga organa vadi zastavu – u Poljskoj Poljske, u Austriji Austrije, u BiH (predmnijevano) BiH; zatim izvodi erotizirani ples uz melodiju Tihe noći (!) te se pojavljuje „Isus Krist“ okrunjen trnovom krunom, razapet na križu sastavljenu od kanti za benzin; potom glumac u liku Isusa silazi s križa i siluje ženu”.

MESS u priopćenju kaže kako su “netočni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS”, dodajući kako je zbog toga direktor MESS-a Nihad Kreševljaković donio odluku da se predstava izvede interno jer je procijenjeno kako će se na taj način izbjeći moguće nasilno prekidanje festivala.

Festival MESS će, kako je najavljeno, pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i nezakonite zabrane, čime su nanijeli štetu ovom festivalu i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.

Komentiraj