Saborsko istražno povjerenstvo sastalo se na prvoj radnoj sjednici. Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić izvijestio je kako se Ante Todorić ispričao iz medicinskih razloga te priložio dolkumentaciju, izvještava HRT (VIDEO).

U tijeku je svjedočenje prvog premijera hrvatske vlade Stjepana Mesića. Prvo pitanje mu je postavio Nikola Grmoja. Josip Manolić u svojoj knjizi piše o dvije struje tajkuna – crveni (Luković, Katičić, Gregurić) te s druge strane Škegro, Kutle… Prema vašim saznanjima kojoj struji je pripadao Ante Todorić, upitao je Grmoja. Mesić je rekao kako ih ne bi svrstavao lijevo ni desno. Novac nema boju, rekao je Mesić. Oni su imali priliku zaraditi, dodao je. Mesić je istaknuo kako je bila pogreška ići u privatizaciju u vrijeme rata.

Rekao je kako je Antu Todorića upoznao u vrijeme dok je bio direktor velike tvrtke i sreo sam ga poslije Hrvatskog proljeća u Staroj Gradiški. Puno smo razgovarali. Sreli smo se i nakon što je izašao iz zatvora. Normalno da kandidat za budućeg premijera predlaže članove vlade, ali nisam dogovarao kupnju bilo kakvog poduzeća. Predlagao sam ga za ministra poljoprivrede jer sam smatrao da je kompetentna osoba, rekao je Mesić. Na pitanje o donacijama rekao je kako su HDZ donirale mnoge velike tvrtke. Ne može se sjetiti tko, ali malo je njih koji nisu donirali. Najviše smo dobivali iz dijaspore, dodao je.

Na pitanje je li Ivica Todorić financirao njegovu kampanju Mesić je rekao kako su je financirali mnogi, a najviše pojedinci. Sve evidentirano i prošlu reviziju i predano izbornoj komisiji, dodao je.

Na pitanje Lovrinovića Mesić je rekao kako je među vodstvom Hrvatske prevagnula ideja da se što prije trebaju privatizirati tvrtke u društvenom vlasništvu.  Nisam mogao utjecati na te procese, ali pretpostavljam da su postojale skupine koje su imale aspiracije kupiti ta poduzeća i bile su povezane s onima koji su donosili odluke, rekao je Mesić. Potvrdio je da je dobivao službena izvješća organa te da je nekoliko puta reagirao. A najvećim dijelom dobivao informacije da je sve u tijeku, da se transparentno radi i da su izvidi u tijeku.

Odgovarajući na pitanje Tee Jelković Mesić je govorio o računu koji je otvoren u švicarskoj banci, a kojega su potpisnici bili Gojko Šušak, Franjo Tuđman i Hrvoje Šarinić. S tog računa su na stotine privatnih račun otišli novci, ali nisam dobio podatak tko ga je dobio, rekao je Mesić. Ispirka je bila da banke ne daju podatke o transkacijama.

Odgovarajući na pitanje Ante Babića, Mesić je rekao kako je bio impresioniran razvojem Agrokora ali nije dobivao nikakve primjedbe na taj proces.

Da bez vrha HDZ-a i Tuđmana nije mogla proći ni jedna privatizacija potvrdio je u odgovoru Gordanu Marasu. Rekao je kako se ne sjeća Martine Dalić iz tog vremena. Na pitanje je li mogla ujecati na privatizaciju kao pomoćnica ministra Škegre, Mesić je rekao kako pomoćnici za to i postoje.

Nije dao konkretan odgovor na pitanje o svojoj izjavi da kad “Agrokor kihne, država će dobiti upalu pluća”. Za velike kredite koje je uzimao Agrokor znao je samo iz neslužbenih izvora. Ni kao predsjednik Hrvatske, kaže, nije dobivao nikakve informacije o poslovanju Agrokora.

Komentiraj