Nacional

MESIĆ: Poziv predsjednice Vučiću došao je na mig sa strane

“Vučić je pozvan na mig izvana”, izjavio je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za Radio Slobodna Europa, prenosi N1 televizija.

Mesić je rekao da je hrvatska javnost u svakom slučaju iznenađena ovim pozivom, iako bi bilo sasvim logično da se odvija suradnja na najvišem nivou.

“Problem je u tome što je predsjednica, prije ne tako dugo vremena, rekla da će mnogo vode proteći Dunavom prije nego naše dvije zemlje postanu prijatelji. Sve to onda zbunjuje javnost, a pogotovo što nije došlo do konsenzusa između predsjednice i premijera”, izjavio je Mesić.

“Sve se to može ispraviti, ali očito je da se ovdje ne radi o tome da je sazrelo vrijeme u hrvatskom političkom vrhu, nego da je došao “mig” negdje sa strane koji je predložio da se obavi jedan takav razgovor na vrhu”, naveo je.

Stjepanu Mesiću postavljeno je pitanje o ploči s pozdravom “Za dom spremni” koja je dugo stajala u Jasenovcu, a potom je premještena u Novsku gdje je čuva policija.

Mesić je izjavio da je to pitanje za ministra, ali da je besmisleno to što policija čuva ploču.

“Za dom spremni”, bez obzira što netko govori besmislice kako je to stari hrvatski pozdrav, to je pozdrav nacističkog sluge Nezavisne države Hrvatske za vrijeme Drugog svetskog rata. To je ustaški pozdrav i nema nikakvog razloga da ta ploča još uvijek postoji”, rekao je Mesić.

Smatra da su drugo pitanje neki elementi u HOS-u, Hrvatskim obrambenim snagama, koje su bile stranačka vojska.

“To je bila vojska jedne stranke – Hrvatske stranke prava i ta vojska se kasnije uklopila u Hrvatsku vojsku. Naime, s jedne strane je bio Zbor narodne garde kao jedina vojska, a na drugoj strani stranačka vojska HOS-a. Ta stranačka vojska HOS nije se izjašnjavala za borbu, za opstanak granica tadašnje Hrvatske, AVNOJ-evske Hrvatske. Nego se govorilo da je njihov cilj hrvatska granica na Drini”, rekao je Mesić u intervjuu za Radio slobodna Evropa.

Komentiraj