Mesić: “Normalizacija u regiji ozbiljno je dovedena u pitanje”

Početni uspjesi, pa i cijeli smjer normalizacije među državama u regiji, ozbiljno su dovedeni u pitanje, izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na današnjoj virtualnoj konferenciji “Dva desetljeća od početka normalizacije odnosa daytonske četvorke”, održanoj u povodu dvadesete obljetnice Igmanske inicijative, najstarije regionalne koordinacije nevladinih organizacija za ljudska prava iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

Igmanska inicijativa formalizirana je 2000, pet godina nakon što je skupina aktivista za ljudska prava iz spomenute četiri zemlje u travnju 1995. prehodala planinu Igman kako bi posjetila Sarajevo pod opsadom. U spomen na taj događaj, regionalna koordinacija za ljudska prava nazvana je Igmanskom inicijativom.

Kada je postao hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić blisko je surađivao s Igmanskom inicijativom, koristeći njezine kontakte i utjecaj u početnim koracima normalizacije među zemljama koje su do 1995. međusobno ratovale. “Kao novoizabrani predsjednik, prihvatio sam kontakt s Igmanskom inicijativom, i mirne savjesti mogu reći kako je normalizacija u regiji naše zajedničko djelo”, kazao je u govoru snimljenom za današnju konferenciju.

“Igmanska inicijativa postigla je rezultate na koje može biti ponosna: otvarala je put normalizaciji, počinjala graditi porušene mostove, a potakla je i prvi summit predsjednika država iz regije”, kazao je Mesić.

Danas, međutim, normalizacija je ugrožena u cijeloj regiji, a naročito “između Hrvatske i Srbije, između Hrvatske i BiH, ali i između Srbije i Crne Gore”, ocijenio je Mesić.

“Vidi se to u retorici političara i medija, u tome što je reviozionizam jači nego ikada, a avet organiziranog kriminala i korupcije nadvila se nad svima nama”, kazao je Mesić i dodao da “EU, ako želi pomoći, treba jasno reći da neće vladajućima u regiji gledati kroz prste”.

“Igmanska inicijativa treba se ponovno nametnuti, rušiti novonastale barijere, boriti se za ljudska prava, dobrosusjedske odnose i istinu. Mora prevladati spoznaja da su problemi naših susjeda i naši problemi, i konačno se mora shvatiti da zajedno možemo ono što nitko od nas ne može sam”, kazao je Mesić.

U pandemiji koronavirusa, smatra Mesić, zemlje u regiji trebaju pokazati međusobnu solidarnost, a ključni ciljevi nevladinih organizacija za ljudska prava trebaju biti borba protiv korupcije i nacionalizma te obnova regionalne normalizacije i međusobne solidarnosti.

Na konferenciji, održanoj preko internetske platforme Zoom, sudjelovalo je četrdesetak sudionika iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore, a govorila je i direktorica za Jugoistočnu evropu, Tursku i zemlje EFTA-e u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Susanne Schütz.

 

Komentiraj