stjepanmesic.hr

MESIĆ NA EKONOMSKOM FORUMU U ASTANI “Skladni suživot pripadnika više od 120 nacionalnosti u Kazahstanu primjer je koji bi trebao inspirirati cijeli svijet”

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sudjelovao je prošlog tjedna na okruglom stolu u sklopu 10. Astana ekonomskog foruma. Mesić je u Kazahstan stigao na poziv predsjednika Nursultan Nazarbajeva, koji je istaknuo da je Forum usmjeren na aktualna pitanja međunarodnog plana za promicanje napretka te potrebi za pokretanjem napora u rješavanju globalnih problema.
Mesić je na okruglom stolu, na kojem su sudjelovali poznati ekonomisti i dobitnici Nobelove nagrade, održao i govor, u kojem je nahvalio predsjednika Nazarbajeva, koji nije pokleknuo pred ekonomskim problemima stavljenim pred Kazahstan.
“Kazahstanska je ekonomija bila uklopljena u sovjetsku ekonomiju i objektivno gledano, u trenutku stjecanja nezavisnosti, drugim riječima u vrijeme disolucije Sovjetskoga Saveza, ta ekonomija nije bila ni osposobljena, ni spremna samostalno funkcionirati. Da o nepostojanju bilo kakvih temelja za samostalnu fiskalnu i monetarnu politiku i ne govorim.  Golema je sreća Republike Kazahstan što je od početka na čelu imala političara i državnika koji ne samo što je izvanredno dobro poznavao ekonomiju, nego je imao i viziju razvoja zemlja u budućnosti”, rekao je Mesić.
Dodao je da su brojni posjeti Kazahstanu i razgovori s predsjednikom Nazarbajevim obogatili njegovo životno znanje i iskustvo. Mesić je spomenuo i glavni grad ove zemlje, Astanu, koji je, kaže, praktično iznikao iz ničega. “Skladni suživot pripadnika više od 120 nacionalnosti na tlu Kazahstana primjer je koji bi trebao inspirirati cijeli svijet u kojemu su, na žalost, etničke podjele još uvijek često u korijenu kasnijih opasnih sukoba, u kojemu se drugoga i drugačijega mjeri i vrednuje različitim standardima od onih koji se primjenjuju na “svoje”. Kazahstan, kakvoga sam ja upoznao i doživio, ne poznaje nacionalnu, etničku ili vjersku netoleranciju”, poručio je Mesić.
Dodao je da on osobno, kao bivši predsjednik zemlje koja je i sama iskusila strahote rata te koja se i danas bori s ostacima podjela, zna cijeniti tu karakteristiku Kazahstana i prepoznati njenu vrijednost u budućnosti. Mesić je naveo i kako je Kazahstan na međunarodnom planu izrastao u značajnog čimbenika, a i sam je sudjeloavo na nekoliko važnih međunarodnih skupova održanih u Astani, koji su se bavili i euro-azijskim prostorom, ali i globalnim pitanjima.
“Odlučna politika predsjednika Nursultan Nazarbajeva potvrdila je sposobnost Kazahstana da stane na vlastite noge, da uredi unutarnje odnose na način koji je najbolji za nju, da razvije demokraciju kakva odgovara njoj i njezinim potrebama, da u svijetu globalne ekonomije postane čimbenik što ga se ne može zaobilaziti i da uđe u svjetsku političku arenu kao ravnopravan partner koji ima što reći i kojega će se s pozornošću slušati”, izjavio je bivši hrvatski predsjednik.

Komentiraj