MESIĆ “Kako bi Kolinda s jugoslavenskom putovnicom išla na školovanje u Ameriku da je živjela iza ‘Zavjese’?”

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je dao intervju Klixu.

Osvrnuo se i na ponašanje nasljednice na Pantovčaku Kolinde Grabar Kitarović.

“Ona sada daje izjave koje u najmanju ruku mogu biti teško prihvatljive. Izjave su nacionalističke ili na granici neprihvatljivog. Kad ona kaže ‘danas se za Hrvatsku zna’, ona misli da se za nju zna jer je navijala na utakmicama u dresu reprezentacije Hrvatske i ljubila igrače, tko god da je naišao. Poznata je i po određenim izjavama koje ne stoje kao kad ode u Češku ili Rumunjsku i kaže mi se razumijemo jer smo bili iza ‘Željezne zavjese’. Mi nikad nismo bili iza ‘Željezne zavjese’ jer kako bi ona s jugoslavenskom putovnicom išla na školovanje u Ameriku da je živjela iza ‘Zavjese’. Ona ili to ne razumije ili šalje takve poruke koje joj trebaju kod desnog dijela birača”, rekao je Mesić.

Regija je u previranjima i kolebanjima, je li bila mirnija tijekom vašeg amndata, pitali su iz Klixa?

“Smatrao sam da je Hrvatska u regiji i da ona mora surađivati sa svojim susjedima. Ako dobro surađuješ sa svojim susjedima, onda si kao takav prepoznat i kod onih koji su dalje. Kod nas se danas događa to da se neki boje regije, a zapravo će te prihvaćati oni van regije, ako dobro surađuješ u regiji, ako si tu u dobroj kondiciji”.

Za razliku od njegovog mandata, službeni Zagreb sa Sarajevom skoro da i ne razgovara, a Mesić je upravo u Sarajevo dolazio u prve posjete tijekom predsjedanja Hrvatskom.

“Pogrešna je to politička procjena Zagreba. Izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog korpusa, Željka Komšića, trebalo je iskoristiti za dobru suradnju između jedne i druge zemlje. Dogodio se jedan civilizacijski pomak, iskorak, što neki jednostavno ne razumiju. Civilizacijski iskorak da ljudi nisu glasali samo kao na popisu stanovništva prema svom nacionalnom izboru, već su glasali prema projektu. Za mnoge je Komšić bio taj koji je nudio jedan civilizirani pristup, nudio je jednu novu opciju za Bosnu i Hercegovinu. Odgovor iz Hrvatske koji je dobio je bio sasvim drugi”, ustvrdio je Mesić.

Komentiraj