Mesić: “Cijela Hrvatska očekuje normalizaciju odnosa premijera i predsjednika”

Bivši predsjednik Stjepan Mesić komentirao je aktualnu situaciju oko “tvrdre” suradnje između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Nakon dužeg međusobnog izbjegavanja i prepucavanja, premijer Plenković i predsjednik Milanović izgleda “staju na loptu.”

Podsjetimo, za sutra je dogovoren sastanak VNS-a, a cijelu situaciju je komentirao upravo Stjepan Mesić, koji nakon sutrašnjeg sastanka očekuje normalizaciju odnosa između premijera i predsjednika.

“To cijela hrvatska javnost očekuje i ja isto očekujem. Bilo je dovoljno ovog nadmetanja. Sad su rekli sve što su mislili. Sad treba raditi”, kazao je Mesić u razgovoru za RTL Danas.

“Da sam ja bio predsjednik, ja bi inzistirao da se odmah sastane vijeće. To je razlog da se raspravi zašto je do toga došlo. Ja bi predloćio i inzistirao da se održi”, poručio je bivši predsjednik.

Na pitanje, kada je radikalizacija u društvu u pitanju, je li i jedan od predsjednika njoj doprinio, Mesić je rekao:

“Ja sam mislio, kad su ljudi izabrani na svoje funkcije, moraju biti svjesni svoje uloge, ustavne mogućnosti i obveze. To što je netko nekome rekao, nema smisla opterećivati hrvatsku javnost. Neću sada biti sudac, ali jedan uvjetuje drugog”, kazao je.

Mesić je, poznato je, imao intenzivan odnos s tadašnjim premijerom Sanaderom, ali opet su se redovito sastajali…

“Poznato je da sam bio različita opcija od Sanadera. Međutim, ja sam bio svjestan svoje ustavne uloge, a on je bio svjestan svoje. Sastajali bi se jednom mjesečno, nekad više. Bio bi tu i predsjednik Sabora. To je dobro funkcioniralo. Informirali smo se tako o temama koje su bile interesantne”, kazao je Mesić.

Na pitanje, kada bi zaiskrilo, tko bi od njih dvojice popuštao, Mesić je rekao:

“Ja nisam o tome vodio računa. Kome bi palo napamet, nazvao bi. Nama nije trebao šef protokola. Oni su više zabrinuli hrvatski javnost. Mene su tu i tamo nasmijali. Ako su iz ovoga izvukli pouku, onda je to dobro”, kazao je na kraju Mesić.

 

 

Komentiraj